Montgat

El joc de l'asfíxia s'estén i cada any en moren deu nens de mitjana a França

Cada vegada pren més cos que el nen de 9 anys, trobat inconscient amb una tovallola al coll al terra del lavabo d'una escola de Montgat, hauria participat en un joc que consisteix a ofegar-se per veure qui aguanta més temps sense respirar. Alguns pares de l'escola han admès que ja sabien d'alumnes que practicaven aquest joc que pot arribar a produir lesions irreversibles al cervell i fins i tot la mort. Només a França, deu nens perden la vida cada any jugant a quedar-se sense aire i als Estats Units ja n'han mort 82 des del 1995, tot i que es creu que hi ha més víctimes perquè sovint es confonen amb suïcidis. Els més petits no són els únics que practiquen aquest joc, també hi juguen els adolescents.

Actualitzat

Tot apunta que el nen de l'escola Mireia Centre d'Estudis de Montgat podria haver jugat al joc de l'asfíxia o "choking game", com es coneix en anglès. El joc consisteix a asfixiar-se amb les mans o amb l'ajuda d'una tovallola, un mocador o un cinturó, per la sensació d'al·lucinació i plaer que provoca la falta d'oxigen i sang al cervell. Els més petits, especialment nens, hi juguen innocentment i de manera secreta per la gràcia que els fa posar-se vermells com un tomàquet. Però no només el practiquen els petits. Els adolescents també hi juguen, ja que els efectes, diuen els experts, són similars als de les drogues com la cocaïna o l'heroïna. Alguns el comparen, també, amb un orgasme o una excitació extrema.

Però és un joc molt perillós. El participant pot perdre el coneixement en qüestió de segons. A mesura que passa el temps, comencen a fallar les funcions bàsiques, com l'equilibri, o el sistema nerviós i fins i tot es pot entrar en coma. A més, el joc portat a l'extrem pot fer perdre el coneixement, produir lesions irreversibles al cervell i, en el pitjor dels casos, acabar morint per estrangulament. Unes morts que molt sovint es confonen amb un suïcidi.

Com es pot detectar si algú hi juga

La manera de detectar si algú practica aquest joc és si presenta marques vermelles al coll; utilitza de forma regular un mocador, cinturons, tovalloles o corretges i les deixa per l'habitació, penjades de l'armari o el llit; té canvis de comportament, té forts mals de caps, els ulls injectats de sang i es mostra molt desorientat després d'haver estat sol una estona.

A França, el joc està molt estès i provoca la mort de 10 nens a l'any de mitjana. Segons estudis francesos, el 12% dels estudiants han practicat el joc alguna vegada. 

Als Estats Units, segons un estudi, han mort 82 joves practicant el joc de l'asfíxia o "choking game" des del 1995. Però, segons els experts, poden ser molts més perquè hi ha moltes morts que es classifiquen com a suïcidis quan en realitat són resultat d'aquesta pràctica.

Mentrestant, el nen de 9 anys, que està ingressat a la unitat de cures intensives de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, continua en estat greu, tot i que l'últim comunicat mèdic assegura que ara està conscient, respira sol i té les constants vitals normals.

Anar al contingut