Imatge de balenes mortes en un vaixell pesquer del Japó.
Imatge de balenes mortes en un vaixell pesquer del Japó.
La Haia

El Japó suspèn la caça de balenes a l'Antàrtida després de la sentència de la CIJ

El govern japonès ha expressat la seva "profunda decepció" per la sentència, si bé s'ha compromès a complir la resolució judicial i revocar tots els permisos emesos als baleners.

RedaccióActualitzat

El Japó ha anunciat aquest dimarts la suspensió dels programes d'investigació actuals sobre balenes a l'oceà Antàrtic, només un dia després que la Cort Internacional de Justícia (CIJ) conclogués que la pesca de balenes per part de Tòquio, dins del programa Jarpa 2, no té un objectiu científic, sinó comercial, i prohibís la concessió de nous permisos.

El ministre de Pesca del Japó, Yoshimasa Hayashi, ha qualificat la sentència de "lamentable i profundament decebedora". El ministre no ha explicat què passarà amb els programes d'investigació futurs, però sí que ha apuntat que Japó manté la seva posició inicial d'usar les balenes de manera sostenible i amb fins científics.

El govern japonès també ha expressat la seva "profunda decepció" per la sentència, si bé s'ha compromès a complir la resolució judicial i revocar tots els permisos emesos als baleners.

D'altra banda, des d'Austràlia, país impulsor de la denúncia, el seu fiscal general, George Brandis, ha manifestat la seva satisfacció per la sentència i ha destacat que "tant Austràlia com el Japó s'havien compromès en diferents ocasions a acceptar i respectar la decisió del tribunal". Brandis ha opinat que la sentència no afectarà les relacions bilaterals ni l'acord de lliure comerç que negocien les dues parts.

El govern australià va presentar una denúncia el 2010 en la qual acusava al govern nipó de practicar una caça comercial de balenes al·legant fins científics. D'aquesta manera, el Japó ha evitat la moratòria de caça de balenes dictada el 1986, que tenia com a excepció la caça per motius científics. Segons Austràlia, el Japó hauria caçat entre el 1987 i el 2009 més de 10.000 balenes, sobretot petits rorquals.

Anar al contingut