El Japó continua capturant balenes desafiant els estaments internacionals
El Japó continua capturant balenes desafiant els estaments internacionals
Tòquio

El Japó reprèn per quart any la captura de balenes tot i la prohibició internacional

La flota nipona desafia la sentència de la Cort Internacional de Justícia del 2014 que declara il·legal aquesta pràctica

RedaccióActualitzat

El govern del Japó ha començat aquest dilluns la temporada de pesca de balenes a l'oceà Antàrtic. Una campanya que, segons les autoritats nipones, es fa amb fins científics, però la Comissió Balenera Internacional (CBI) s'hi oposa frontalment. La flota japonesa té previst capturar aquesta temporada 333 rorquals d'aleta blanca. És la quarta campanya del país asiàtic des que la Cort Internacional de Justícia va adoptar una sentència que prohibia la pesca de balenes.

El tribunal va declarar il·legal la pesca dels cetacis ja que va considerar que les raons científiques argumentades per Tòquio no tenien cap fonament. Davant d'aquesta sentència, el Japó va decidir reprendre les campanyes limitant les captures a una tercera part de la quantitat habitual. La CBI s'hi va negar i les autoritats nipones van amenaçar de retirar-se d'aquesta comissió.

Fins a la prohibició internacional, la flota japonesa capturava 850 exemplars de rorquals d'aleta blanca -una espècie que, segons Tòquio, no està en perill d'extinció-, 50 balenes geperudes i 50 més de rorqual comú.

 

 

 

A més de l'Antàrtic, el Japó caça aquestes espècies al Pacífic Nord, a la costa septentrional de l'arxipèlag, també amb un objectiu suposadament beneficiós per a la ciència. Les autoritats del país asiàtic diu que, amb la captura dels exemplars, "volen contribuir a la gestió i conservació dels recursos marítims a partir de l'anàlisi del contingut dels estómacs dels cetacis."

L'actitud del govern japonès ha estat criticada de manera contundent per la comunitat internacional, i especialment per ONGs, que consideren que es tracta de pesca comercial encoberta ja que, després d'estudiar les balenes, les autoritats venen la carn d'aquests exemplars.

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut