Un treballador talla una balena al port de Wada, al sud-est de Tòquio (Reuters)
Un treballador talla una balena al port de Wada, al sud-est de Tòquio (Reuters)
Tòquio

El Japó desafia la justícia internacional i comença a pescar un centenar de balenes

El país asiàtic diu que es tracta de "captures científiques", però la comunitat internacional ho critica perquè considera que es tracta de "pesca comercial encoberta"

RedaccióActualitzat

El Japó ha començat a pescar des d'aquest dijous 115 cetacis al nord-est del Pacífic. Dos pesquers han sortit des del port de Shimonoseki, al sud-oest del país, per capturar balenes dins del polèmic programa de caça "amb fins científics". La campanya s'allargarà fins a finals del juliol. Segons l'Agència de Pesca japonesa, es calcula que es pescarà el mateix nombre d'exemplars de cetacis que l'any passat. Les mateixes fonts assenyalen que es pensa capturar 90 rorquals del nord i 25 rorquals de Bryde per estudiar, entre altres qüestions, el contingut del seu estómac.

La Cort Internacional de Justícia -el principal òrgan judicial de l'ONU- va dictaminar el març del 2014 que un programa semblant que el Japó va fer a l'Antàrtida no era legal perquè no s'ajustava als "fins científics" establerts per la Comissió Balenera Internacional. Aquella vegada, Tòquio va cancel·lar les operacions, però les va reprendre mig any després un cop va canviar el programa, inclosa una reducció de captures.

L'actuació de les autoritats japoneses ha rebut sovint el rebuig frontal de la comunitat internacional. Considera que es tracta de "pesca comercial encoberta" ja que la carn dels espècimens caçats i estudiats es ven posteriorment. El país asiàtic va firmar la moratòria total de la pesca de balenes amb fins comercials del 1986. L'any següent, però, el govern nipó va posar en marxa programes de captures científiques defensant que estan emparades per la Convenció del 1946 de la Comissió Balenera Internacional.

Anar al contingut