Cacera de balenes a l'Àsia
Cacera de balenes a l'Àsia (Foto: Reuters)
El Japó

El Japó condemna dos activistes de Greenpeace que van robar carn de balena per denunciar el govern

Polèmica, i no per qüestió de fons, al voltant de les caceres de balenes al Japó. Ara un tribunal ha condemnat a tres anys de llibertat condicional dos activistes japonesos de Greenpeace, Junichi Sato i Toru Suzuki, per haver robat carn d'aquest cetaci. L'organització ecologista ja ha titllat la sentència d'"injusta". I és que, precisament, els dos activistes ara condemnats intentaven denunciar, segons l'organització, l'"escàndol de corrupció del govern del Japó amb la carn de la balena i la seva suposada caça científica".

Actualitzat
Després de la sentència dels activistes japonesos, Sato ha declarat: "Tot i que el Tribunal reconeix que hi ha pràctiques qüestionables dins de la indústria balenera, no es reconeix el dret a denunciar-les, com així garanteix el dret internacional", mentre que Suzuki ha afirmat que la sentència és "totalment desproporcionada i immerescuda".

Des d'Espanya, la responsable de la campanya d'Oceans de Greenpeace, Celia Ojeda, ha assegurat: "Possiblement la Justícia escurça els drets de la societat i de les persones a denunciar els escàndols que afecten la  naturalesa i, en aquest cas, les balenes". Tanmateix, ha declarat que la sentència també és positiva perquè "dos companys no aniran a la presó per haver denunciat l'escàndol de corrupció amb la carn de balena per part del Japó". Tot i això ha recordat que els ecologistes aniran a la presó "immediatament" si incompleixen alguns dels càrrecs que pesen sobre ells.

Pel que fa a una possible apel·lació de la sentència, Ojeda ha manifestat que Greenpeace l'està estudiant ja que encara no s'ha publicat sencera. "Sabem que hi ha una sèrie de condicions que no han sortit; després es valorarà si s'apel·la o no", ha manifestat. A més, ha afirmat que seguirà treballant per posar fi a la caça de balenes al "Santuari de l'Antàrtida" i perquè el Japó deixi de caçar balenes sota l'excusa de la "caça científica".

Proves de carn de balena destinades al comerç privat

Els dos activistes van interceptar nombroses caixes que provenien del vaixell balener "Nisshin Maru" i que contenien carn de balena destinades al comerç privat; iniciativa que està penalitzada per la regulació del programa de "caça científica", segons informa l'organització.

Sato i Suzuki van ser detinguts i empresonats durant 26 dies al juny del 2008. El Grup de Treball per a les Detencions Arbitràries de les Nacions Unides ja va advertir que la detenció vulnerava els seus drets fonamentals i estava políticament motivada.

Durant el judici, que ha durat dos anys, oficials i tripulació s'han contradit en els seus testimonis i hi ha hagut declaracions creuades sobre malversació de fons.
Anar al contingut