Washington

El Iemen esdevé el centre de l'amenaça jihadista mundial, segons la CIA

El centre del terrorisme islamista s'està desplaçant de l'Afganistan i el Pakistan cap al Iemen, d'on surt ara l'amenaça jihadista més seriosa. Ho ha dit el director de la CIA, el mateix dia que un informe de l'ONU alerta de greus violacions dels drets humans en el marc d'una revolució inacabada per fer fora el dictador Ali Abdallah al-Saleh. La repressió de les protestes al Iemen ha causat centenars de morts i milers de ferits. I s'ha caracteritzat per l'ús d'una força letal desproporcionada per part del govern.

Actualitzat
Hanny Megally, responsable de l'Àsia, el Pacífic i el Pròxim Orient de l'alt comissionat de l'ONU pels Drets Humans, afirma que "les forces de seguretat estaven mal entrenades i mal equipades, i això va portar a un ús excessiu de munició real i a un gran nombre de morts, i això continua passant en molts casos".

Les protestes continuen. Ahir, centenars de milers de iemenites van tornar a demanar la dimissió del president Ali Abdallah al-Saleh, que fa 33 anys que és al poder. L'informe de l'ONU també alerta de l'amenaça d'una guerra civil o d'una desintegració i que tot això afavoreix el creixement dels grups islamistes radicals. El mateix que alerta també el cap de la CIA, David Petraeus: "Al-Qaeda de la península Aràbiga, amb base al Iemen, s'ha convertit en el grup regional més perillós en la jihad mundial."

El Iemen és el punt més feble de la "primavera àrab": el país més pobre de la península Aràbiga, sense gairebé petroli, de caràcter tribal, dividit per sectes musulmanes i per velles rivalitats, i amb Al-Qaeda aprofitant el descontentament per créixer. La democràcia hi té encara un llarguíssim camí.
Anar al contingut