Illes Canàries

El Hierro registra indicis d'una erupció submarina a 7 quilòmetres de l'illa

Les últimes dades dels serveis d'observació sísmica indiquen que hi podria haver una erupció submarina a 7 quilòmetres de l'illa canària d'El Hierro. El fenomen ha passat poc abans de tres quarts de dotze i, segons els experts, hauria comportat un canvi brusc en el procés sísmic a la zona. Això significaria que s'han aturat els tremolors que contínuament es detecten a l'illa des de fa setmanes i hauria començat l'erupció.

RedaccióActualitzat
El Comitè de Protecció Civil i Emergències per Risc Volcànic s'ha reunit d'urgència en vista de les dades, i el director general de Seguretat i Emergències del govern canari, Juan Manuel Santana, ha explicat que s'han detectat gasos entre 600 i 1.200 metres de profunditat sota el mar, a uns set quilòmetres de la zona de La Restinga, indicis que apunten a una erupció.

Santana ha afirmat que, en qualsevol cas, l'erupció no suposaria un perill per a la població i només s'ha demanat als pescadors que feinegin amb precaució a les proximitats de la zona afectada. També s'ha llançat un missatge tranquil·litzador als bussejadors, ja que es tracta d'una de les zones més apreciades per fer immersions.

Per la seva banda, el president del cabildo d'El Hierro, Alpidio Armas, ha anat més enllà i ha assegurat que l"erupció està en marxa", però que no se sap en quin estadi es troba, si en l'alliberament de gasos o en una segona fase en què també expulsaria magma.

Tot això passa després que aquest dissabte a la nit es va registrar un terratrèmol de 4,3 graus a l'escala de Richter, el moviment més potent des que va començar aquest episodi volcànic, que ja suma més de 9.000 moviments sísmics des del juliol. Si es confirma la dada, a més, serà la primera erupció de què es té constància a Espanya des del 1971, quan es va produir la del volcà Teneguía, a l'illa de La Palma.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut