Barcelona

El guardià d'una biblioteca de Mali enceta una campanya perquè es consideri la crema de llibres un crim contra la humanitat

Ismael Diadié Haidara és el guardià d'una antiquíssima biblioteca de Mali que ha estat en perill diverses vegades, l'última amb l'entrada dels jihadistes a la ciutat fa uns mesos. Aquest guardià ha començat una campanya perquè la legislació internacional tingui en compte el memoricidi.

TV3Actualitzat
El desert del Sàhara amaga molts tresors. Entre d'altres, col·leccions de llibres i manuscrits antiquíssims. Són les "biblioteques de la sorra". I les més grans són a la llegendària Tombouctou, a Mali. Ismael Diadié Haidara és el responsable del Fons Kati, una biblioteca amb 12.000 manuscrits, alguns del segle XII, que la seva família ha preservat durant segles. Aquest malià que va haver de fugir de Tombouctou amb l'entrada dels jihadistes a la ciutat, ha iniciat una croada: que es consideri la crema de llibres un crim contra la humanitat.

Ismael Diadié és el guardià d'una biblioteca fundada per un avantpassat seu, un musulmà andalusí que al segle XIV va fugir de Toledo amb els seus llibres i es va refugiar a Tombouctou. Durant més de 500 anys, la seva família ha enriquit la biblioteca, però sovint també ha hagut de dispersar-la i amagar-la de la fúria destructora dels invasors. L'última vegada, l'any passat, amb l'ocupació del nord del Mali pels jihadistes. El fons s'ha salvat perquè està amagat a diverses cases de la ciutat.

Diadié ha passat per Barcelona i ha fet una crida a defensar totes les biblioteques del món. Igual que la legislació internacional considera el delicte de genocidi, creu que també hauria de tenir en compte el de memoricidi, la destrucció de la memòria col·lectiva.

Aquest guardià denuncia que la gent que pensa que té la veritat absoluta de la seva banda sempre ha començat per cremar llibres amb l'objectiu de destruir la veritat dels altres i per acabar amb la memòria de la humanitat. Diadié lamenta que quan s'han jutjat crims com els comesos durant el nazisme o a Sarajevo mai s'han demanat responsabilitats per cremar biblioteques.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut