Els fiscals Javier Zaragoza i Fidel Cadena, durant l'interrogatori al guàrdia civil que va ser a Economia el 20S
Els fiscals Javier Zaragoza i Fidel Cadena, durant l'interrogatori al guàrdia civil que va ser a Economia el 20S
Madrid

El guàrdia civil que no convenç el fiscal per provar la violència a Economia el 20S

El Suprem escolta per primer cop un agent que va ser a l'escorcoll del Departament d'Economia

Irene VaquéActualitzat

El Suprem ha escoltat per primera vegada un agent de la Guàrdia Civil que va participar en l'escorcoll al Departament d'Economia el 20 de setembre. L'agent, amb la identificació TIP M77964J, ha descrit que va sentir "crits i càntics, molt enrenou" i ha explicat que no van poder sortir de l'edifici fins a la matinada perquè els seus caps els deien que no era segur fer-ho:

"Ens van dir que a causa de la quantitat de persones que s'amuntegaven a la porta no podíem sortir, que no garantien la nostra seguretat ni la de la lletrada de l'administració de justícia, i que ens carreguéssim de paciència."

Malgrat que el fiscal Javier Zaragoza li ha preguntat diverses vegades si va notar tensió o intents d'agressió, el testimoni només ha confirmat que la situació "no era molt normal" i que va veure gent a sobre els vehicles "al llarg del matí".

"(Zaragoza) Vostè va escoltar que augmentés la tensió, que hi hagués més crits?

(Guàrdia civil) El que hi havia de portes a fora, jo no n'era conscient, perquè era a dins, centrat en el meu registre. Crits, càntics i molt enrenou, sí. Pujant i baixant el volum.

(...)

"(Zaragoza) Van viure moments de tensió?

(Guàrdia civil) No era molt normal, en 18 anys que fa que soc a la Guàrdia Civil, presenciar un escorcoll així. Quan anava a la planta baixa veia molta gent amuntegada a la porta i veies que no era molt normal. "


Assabentat per la família

A més, ha dit que es va assabentar de la magnitud de la protesta a través de la seva família, per telèfon, en un dels moments en què la xarxa no estava col·lapsada.

"Era aliè a això i no veia el que estava fora, excepte quan vaig pujar a la terrassa i la família m'ho va comunicar per telèfon. 'On ets?' I et poses una mica nerviós."

Ha estat una descripció del 20S amb un to diferent del que ve fer servir la secretària judicial Montserrat del Toro, que va declarar que se li havia "trencat la salut" després dels fets i que va passar "por".

El mateix agent va sortir d'Economia a quarts de quatre de la matinada "a peu, amb un company i un mosso" que el van acompanyar a buscar un cotxe no logotipat. En aquell moment va veure els vehicles "destrossats" a la porta del Departament.

 

Cinc correus de Junqueras, cap de Turull


Aquest guàrdia civil, el desè que ha declarat aquest dimecres i l'últim d'intervenir, també es va encarregar d'analitzar els correus d'Oriol Junqueras i Jordi Turull. No ha pogut concretar quants en va repassar un per un. Però, dels que va considerar d'interès, en va seleccionar cinc de l'ex-vicepresident i cap de l'exconseller de Presidència.

Justament, entre els que ha mencionat de Junqueras, n'hi havia un que havia enviat Turull, en què li plantejava que "proposés una despesa" de 3,5 milions d'euros.

La selecció dels correus de Mundó

Respecte del correu de l'exconseller de Justícia Carles Mundó, la seva defensa ha considerat que els "mails" que s'havien seleccionat només mostraven una part del relat.


Les acusacions han parlat dels correus en què jutges degans es queixaven que es responia amb "obstacles o evasives" la petició de reforçar els jutjats de guàrdia el cap de setmana de l'1 d'octubre. L'advocat defensor Josep Riba ha demanat que es posessin en valor els correus de després de l'1-O, que remarcaven que no hi havia hagut cap problema:

"(Josep Riba) Entre els correus analitzats, n'han trobat algun en què la magistrada de suport a la presidència del TSJC doni les gràcies a gerència pels recursos disposats pel 30 de setembre i 1 d'octubre?

(Guàrdia civil) No.

(Josep Riba) I un altre del 3 d'octubre en què la presidència del TSJC deia que havia quedat gratament satisfeta de l'operativitat i de les mesures adoptades aquell cap de setmana?

(Guàrdia civil) No ho recordo.

(Josep Riba) I en algun correu que hi hagués un certificat de la secretaria de govern del TSJC que verifica que no hi hauria hagut cap problema en cap dels partits judicial de Catalunya?

(Guàrdia civil) No ho sé."

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut