Alguns dels alumnes del grup lila de l'IES Martí l'Humà de Montblanc
15 estudiants, amb majoria de noies, formen el grup lila de l'institut de Montblanc
Montblanc

El grup lila: formar alumnes perquè aturin les conductes masclistes a l'institut

Montblanc, Falset i Roda de Berà estrenen aquesta eina de prevenció de la violència masclista

RedaccióActualitzat

Tenir un grup d'alumnes que siguin referents en la detecció de violència masclista i la promoció de la igualtat de gènere. Aquest és l'objectiu del grup lila, una prova pilot que s'ha posat en marxa en instituts de Montblanc, Falset i Roda de Berà en ple impacte per la brutal violació d'una menor a Igualada.

Hi participen alumnes voluntaris que reben formació per prevenir conductes masclistes.

L'Institut Martí l'Humà és el primer centre educatiu de la Conca de Barberà a tenir un grup lila entre els estudiants de 2n d'ESO.

Són 15, i hi ha més noies que nois, però tots tenen clar que el grup pot ser útil per ajudar la gent a compartir experiències i combatre les violències masclistes, com expliquen en aquest vídeo:

Una de les integrants, Joana Pérez, confia que es pugui crear un espai "on la gent es pugui obrir sense tabús ni prejudicis i que ens tingui prou confiança com per poder-nos explicar algun problema o conflicte que hagin tingut".

David Ferran, que també en forma part, remarca que la violència masclista "és un fet real que molta gent no veu i ha de desaparèixer com més aviat millor perquè està fent mal a molta gent."

Que els adolescents s'ajudin amb l'assessorament expert

El grup lila rebrà 12 sessions formatives al llarg del curs per donar eines i estratègies als adolescents per detectar situacions abusives i fer accions de sensibilització contra les desigualtats.

 

"Quan detectem certes mentalitats o certes maneres de pensar o de fer, l'únic que podem fer és treballar la prevenció", explica Maria Josep Figuerol, coordinadora pedagògica de l'Institut Martí l'Humà.

Han començat pels més joves del centre amb un objectiu estratègic, que comenta Marta Ollé Ferré, del Servei d'Atenció a les Dones del Consell Comarcal de la Conca de Barberà:

"Arribar al col·lectiu d'adolescents, on els referents són ells mateixos, és difícil. Aleshores, la proposta que vam fer és començar pels primers grups d'ESO, precisament, perquè seran els que arrossegaran tot aquest coneixement, entre ells i cap a generacions futures."

El grup lila permet que l'institut disposi, de manera permanent, de persones formades i implicades en la prevenció d'aquestes violències. Els alumnes tenen el suport i acompanyament de professionals especialistes, que fan d'enllaç amb la xarxa de serveis existents al territori.

El projecte finalitzarà al juny de 2022 amb una tretzena sessió de cloenda, on es reuniran els grups lila de l'Institut Roda de Berà i l'Institut Priorat de Falset, i compartiran les experiències a cada centre educatiu.

L'opinió dels joves

Mentre els Mossos continuen buscant l'autor o autors de la violació de dilluns a Igualada, TV3 ha preguntat a joves de la Universitat Autònoma de Barcelona quines reflexions els genera aquesta notícia.

Alguns veuen cada agressió com un intent de frenar els avenços que fa la societat, mentre que altres destaquen la dificultat d'erradicar la mentalitat masclista:

 

 

ARXIVAT A:
Assetjament sexual Agressió sexualEducació
Anar al contingut