El Grup de Lima demana a l'exèrcit veneçolà que doni suport a Guaidó
La ministra de Relacions Exteriors del Canadà, Chrystia Freeland, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Grup de Lima (EFE)
Ottawa

El Grup de Lima demana a l'exèrcit veneçolà que doni suport a Guaidó

L'organització que engloba 14 estats americans desbloqueja una partida de 35 milions d'euros en ajuda humanitària per a Veneçuela

Actualitzat

Cada vegada hi ha més decisions que pretenen deixar sense oxigen el govern de Nicolás Maduro. El Grup de Lima, organització que engloba 14 estats americans, ha demanat a les Forces Armades veneçolanes que mostrin "lleialtat" al líder del Parlament, Juan Guaidó, que el 23 de gener es va autoproclamar president del país.

En una declaració conjunta, els països del Grup de Lima també reclamen permetre que l'ajuda humanitària arribi a la ciutadania:

"Fem una crida a les Forces Armades Nacionals de Veneçuela perquè manifesti la seva lleialtat al president interí. Al mateix temps, l'instem a no impedir l'ingrés i el trànsit de l'ajuda humanitària als veneçolans."

A l'inici de la trobada, el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ha anunciat la concessió de 53 milions de dòlars canadencs (uns 35 milions d'euros) d'ajuda humanitària. Trudeau ha explicat que aquesta assistència es destinarà a "cobrir les necessitats bàsiques dels més afectats, incloent-hi immigrants i refugiats".

En la declaració, el Grup de Lima ha reiterat el seu "reconeixement i suport" a Guaidó com a president interí del país, el mateix dia que ho han fet 19 dels 28 estats de la Unió Europea. Demanen a la comunitat internacional que brindi "el seu suport" per establir un govern de transició democràtica a Veneçuela.

A més, els països del Grup de Lima condemnen "les persistents i serioses violacions dels drets humans" comeses al país i rebutgen "els actes de violència i repressió de manifestacions populars per part de les forces de seguretat".

Mesures per impedir operacions financeres i comercials

El Grup de Lima també prendrà mesures per impedir que el govern de Maduro faci operacions financeres i comercials a l'estranger. També pretén bloquejar-li la possibilitat de negociar amb petroli, or i altres actius.

L'FMI ja ha avisat que caldran aportacions extraordinàries per assistir Veneçuela, perquè la tensió política fa témer que hi pugui haver un enfrontament civil.

El Grup de Lima, format per l'Argentina, el Brasil, el Canadà, Colòmbia, Costa Rica, Guatemala, Hondures, el Panamà, el Paraguai, el Perú i Xile, a més de Mèxic, que no hi ha participat, s'ha reunit a Ottawa amb l'objectiu d'augmentar la pressió sobre l'executiu de Maduro perquè abandoni el poder.

Tanmateix, no ha abordat la possibilitat d'una intervenció militar a Veneçuela.

ARXIVAT A:
VeneçuelaJuan GuaidóNicolás Maduro
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut