El "Greta Thunberg rus" continua la vaga pel clima, malgrat les dificultats

Arxak Makitxian es manifesta cada divendres a la plaça Puixkin de Moscou per denunciar l'emergència climàtica, encara que el moviment és molt minoritari a Rússia

Manel AlíasActualitzat

Una de les estampes que més identifiquen la capital de Rússia és la plaça Puixkin. Des de fa gairebé un any, cada divendres al migdia, l'escultura del poeta rus està companyada per un noi. És Arxak Makitxian. Desplega la seva pancarta amb el lema "Vaga pel clima" i s'hi està una bona estona ell sol.

"Vaig començar quan la protesta pel clima començava. Vaig llegir sobre Greta Thunberg. Abans gairebé no sabia res sobre el tema del clima perquè a Rússia no s'hi para gaire atenció. Vaig començar a llegir, sobretot en anglès, i a endinsar-m'hi i vaig entendre com d'important era".

 

L'activista rus, durant la seva protesta a Moscou



Sis dies empresonat

El 15 de març va ser el primer cop que es va plantar a la plaça amb el seu cartell. I només ha fallat un divendres. El que va acabar a la presó.

El jove rus es manifesta malgrat no tenir permisos, i això l'ha portat a la presó

 

A Rússia no han aconseguit els permisos mai per fer el mateix que passa a tantes ciutats, fer una manifestació o concentració amb el màxim de gent possible. Malgrat que l'hi van denegar el permís, van manifestar-se amb dues persones més. I ell va ser detingut durant sis dies per haver impulsat aquell acte considerat il·legal.

"Quan vaig començar els divendres de vaga vaig tenir la sensació que érem d'un altre planeta, perquè llegeixes que hi ha centenars de milers de persones a les protestes i a Rússia ningú en parla, ni els mitjans independents".

 

Participació en cimeres contra el canvi climàtic

De mica en mica, l'Arshak Michian s'ha convertit en un dels joves rostres vinculats en la lluita contra el clima. Va participar en actes, per exemple, en la conferència del clima de Madrid al costat de la seva admirada Greta Thunberg, Aquesta va ser la seva intervenció:
 

 

Però hi ha algú amb molt poder a Rússia que no comparteix l'admiració per Greta Thunberg: Vladímir Putin. El president rus va valorar així les paraules de la jove activista sueca que tant ressò van tenir a les Nacions Unides:

"No camparteixo l'entusiasme general pel discurs de Greta Thunberg. Estic segur que la Greta és una bona noia i sincera. Però els adults han de fer tot el possible per no abocar els joves i els nens a situacions extremes, haurien d'estar protegits d'emocions innecessàries que poden destruir-los la personalitat. Fer servir nens i adolescents, encara que sigui per a objectius tan nobles, de manera tan emocional, crec que no és correcte".

 

Després d'aquestes paraules, Greta Thunberg va canviar el seu perfil de Twitter i durant un temps s'hi podia llegir "Una bona noia però mal informada."


Optimisme de cara al futur

De vegades, hi ha alguns joves que venen a fer el relleu a l'Arshak i també es planten a la plaça amb algun cartell. I d'altres, li estan seguint l'exemple en altres ciutats del país.

Malgrat que el moviment és aquí molt minoritari, Makitxian és optimista perquè creu que les coses estan canviant.

"La situació comença a canviar perquè la gent veu que realment tenim problemes. Sibèria va cremar, després inundacions fortes... Per això el nostre govern no té alternativa, la gent tot això ho veu".

 

De violinista a activista

Fins fa un any l'activitat que més l'ocupava era tocar el violí. Ara, però, ha desat l'instrument i dedica tot el seu temps a l'activisme. I ara té un nou argument per defensar els seus postulats. El mes de gener ha estat el més càlid a Moscou en tota la història dels registres meteorològics.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaGreta ThunbergRússiaMeteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut