ANÀLISI

El Greco

Una iniciativa de Lunwerg per sumar-se a la conmemoració dels 400 anys del pintor El Greco. Una reunió d'escriptors que han bastit una narració al voltant d'un quadre del pintor de Creta. Un llibre luxós i amb continguts interessants i originals que permet gaudir de la bona literatura i del detall de les obres del pintor.

Enllaç a altres textos de l'autor Jordi Cervera

Jordi Cervera

Periodista de Catalunya Ràdio i escriptor

Actualitzat

Enguany es compleixen 400 anys de la mort de Domenicos Theotocopoulos, el pintor nascut l'any 1541 a l'illa de Creta, que va morir a Toledo l'any 1614 i que ha passat a la posteritat amb el malnom de "El Greco".

 

S'ha escrit força al voltant d'aquest personatge. Format a Creta com a mestre d'icones postbizantines, va passar per Venècia, on va aprendre de Ticià i Tintoretto, i per Roma, on va poder observar el manierisme de Miquel Àngel per acabar finalment a Toledo, on va desenvolupar el gruix de la seva obra personal. Aquest estil, amb figures exageradament allargades i tenebroses, el va portar a ser considerat durant molt  temps un pintor estrany i marginal, una concepció errònia que ha anat canviant al llarg dels últims anys i que l'ha portat a ser un dels grans genis de la pintura de tots els temps.

 

L'editorial Lunwerg s'ha sumat a la celebració amb una idea de contingut variat i interessant i d'una gran bellsa plàstica. El punt d'arrencada va ser convidar 22 escriptors contemporanis d'estils i procedències molt diferents a agafar una de les obres d'El Greco i convertir-la en material literari. El resultat és "Narrando desde El Greco", un llibre que uneix qualitat literària i bellesa plàstica.

 

Noms com Ángeles Caso, Inma Chacón, Juan Bonilla, Clara Usón, Andrés Trapiello, Soledad Puértolas, Javier Moro, Gustavo Martín Garzo o Lola Beccaria, amb l'edició d'Adolfo García Ortega, aconsegueixen donar forma a un conjunt singular d'aportacions que van des de l'assaig al conte històric, passant per la novel·la negra, l'espionatge o les intrigues de base política. I tot acompanyat de reproduccions dels quadres escollits i de diferents detalls d'aquestes mateixes obres. Una magnífica manera d'acostar-se al pintor des de la literatura contemporània.

 

Anar al contingut