El gran incendi del sud del País Valencià segueix actiu i ja afecta 11.500 hectàrees
Les flames han arribat fins a les urbanitzacions de Pego (Reuters/Lorena Sopena)

El gran incendi del sud del País Valencià segueix actiu i ja afecta 11.500 hectàrees

El foc crema des de dissabte i ja hi hauria més de 2.000 persones que han hagut de marxar de casa

RedaccióActualitzat

Les flames de la Vall d'Ebo, que cremen des de dissabte en el pitjor incendi de l'última dècada al País Valencià, segueixen avançant sense control. Ara bé, ho fa de manera més lenta perquè ha augmentat la humitat i s'espera una evolució més favorable durant el matí.

El president valencià, Ximo Puig, ha confirmat aquest dimecres que "la situació continua sent preocupant" perquè "els incendis continuen amb gran activitat", però ha reconegut que a la Vall d'Ebo "la nit ha estat més favorable del que en principi pareixia."

"El foc no ha avançat en les mateixes dimensions que les altres nits i s'està esperançat en almenys anar treballant en una estabilització, però encara està absolutament actiu."

Els vents canviants continuen sent un dels principals problemes dels bombers per atacar el foc.

L'incendi ja té un perímetre de 80 quilòmetres i ha arribat a les 11.500 hectàrees afectades, però podrien arribar a ser 15.000, segons ha explicat al canal 3/24 l'alcalde de Pego, que és una de les poblacions de la Marina Alta més afectades per l'incendi.

"A part d'eixir del perímetre, el foc també crea nous incendis a dins", ha detallat Enrique Moll. En aquest municipi durant la tarda de dimarts s'han hagut de desallotjar dues urbanitzacions.

Es tracta de la zona de les Verdales i de les Comes, amb una afectació d'entre 300 i 400 persones desallotjades, que se sumen a les més de 1.000 que ja havien hagut de marxar de casa en altres municipis d'aquesta zona entre la Marina Alta i el Comtat, i que en molts casos s'estan refugiant en espais habilitats, precisament, a Pego.

Entre els dos grans incendis, el de la Vall d'Ebo i el de Begís, a Castelló, ja hi ha 2.000 persones desallotjades.

Sobre el terreny, els testimonis han explicat a un equip de TV3 com ha estat de difícil intentar aturar l'avanç de les flames:


"S'ha creat el foc perfecte, actua d'una forma circular i és imprevisible", explicava aquest dimarts a la tarda l'alcalde de Pego, que assegura que es tracta d'una zona amb una orografia molt complicada, amb zones com ara el barranc de l'Infern, on els Bombers ho tenen molt complicat per treballar sobre el terreny, i només ho poden fer amb mitjans aeris.


De fet, la nit de dimarts a dimecres, els bombers han viscut moments complicats, intentant que les flames no arribessin a zones urbanes:


El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha indicat que els dos grans incendis que hi ha actius, el de la Vall d'Ebo i el de Begís, tenen una "alta activitat" i estan encara en situació d'"avanç", malgrat l'esforç de les persones i els mitjans que els estan combatent.

Una avioneta dels bombers tira aigua sobre unes cases a prop de Pego (Reuters/Lorena Sopena)

Puig ha assegurat que la "peça clau" per resoldre'ls serà l'evolució de la situació meteorològica, que havia estat "molt adversa", amb les temperatures molt altes i la humitat del voltant del 10% o 15%.

Treballen en l'extinció una cinquantena de mitjans terrestres i una vintena d'aeris.

ARXIVAT A:
País ValenciàIncendis
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut