Soldats nord-americans arribant a Polònia (Reuters)
Soldats nord-americans arribant a Polònia (Reuters)
Moscou/Varsòvia

El gran desplegament militar dels Estats Units a Polònia indigna Rússia

La presència de 3.000 militars i centenars de tancs al territori polonès es fa en el marc de l'OTAN per protegir, diuen, els països de l'Europa de l'Est, ja que consideren Moscou com una amenaça després de l'annexió russa de Crimea

RedaccióActualitzat

Creix l'estira-i-arronsa entre Rússia i els Estats Units a l'Europa de l'Est. Washington ha començat a Polònia el desplegament militar més important des de fa dècades, sota comandament de l'OTAN. Els 3.000 militars nord-americans i els 500 tancs i altres vehicles blindats que estan desembarcant a Varsòvia han rebut el rebuig frontal del Kremlin. Rússia es mostra indignada per aquest desplegament.

L'operació es fa en el marc de l'OTAN amb l'objectiu de protegir els països de l'Europa de l'Est, ja que consideren que Moscou és una amenaça després de l'annexió russa de Crimea. Després de la crisi amb Ucraïna el 2014, Polònia com a membre de l'Aliança Atlàntica, reclamava més implicació de l'OTAN. En l'acte de benvinguda a les tropes, a Zagan, prop de la frontera amb Alemanya, el comandant de l'exèrcit polonès, Jaroslav Mika, ha assegurat que Moscou és un perill real: "És un dia històric per a Polònia i els Estats Units. L'aliança entre tots dos països i l'OTAN és molt forta."

Des del Kremlin s'afirma que els moviments de l'Aliança representen una amenaça per a la seguretat de Rússia. De fet, a finals de l'any passat, el Ministeri de Defensa ja va instal·lar míssils a l'enclavament rus de Kaliningrad, fronterer amb Polònia. Però aquest escenari queda pendent de Donald Trump, que durant la campanya electoral va posar en dubte si calia que els Estats Units s'involucressin tant amb l'Aliança Atlàntica.

Un cop estigui completat el desplegament, es preveu que l'OTAN tingui almenys durant nou mesos quatre batallons amb més de 4.000 soldats de diversos països a l'Europa de l'est.

Anar al contingut