Entrada de Fira de Barcelona, a Montjuïc (Ajuntament de Barcelona)
Entrada de Fira de Barcelona, a Montjuïc (Ajuntament de Barcelona)

El gran centre d'acollida de refugiats ucraïnesos a Catalunya serà a Fira de Barcelona

El centre, un dels tres que funcionarà a l'estat, entrarà en funcionament aquest divendres, segons ha anunciat el ministre José Luis Escrivá

Actualitzat

Fira de Barcelona serà el lloc on s'ubicarà el centre d'acollida per a refugiats ucraïnesos que hi haurà a Catalunya. El centre començarà a funcionar aquest divendres, segons ha anunciat des de Brussel·les el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.

A hores d'ara, ni l'Ajuntament ni Fira de Barcelona tenen més detalls sobre aquesta obertura.

Al centre, les persones hi podran passar les primeres nits fins a rebre una ubicació definitiva. Allà, hi rebran assistència jurídica i psicològica. El centre també funcionarà com a centre d'operacions de la Creu Roja i per a persones refugiades en trànsit.

El ministre José Luis Escrivá va anunciar la setmana passada que Barcelona seria la seu d'un dels tres centres d'acollida per a refugiats ucraïnesos que hi haurà a l'estat.

La Fira de Barcelona
Seu de Fira de Barcelona (Pxhere)

Tres centres a l'estat

A banda del de Barcelona, a l'estat hi haurà centres d'acollida a la localitat madrilenya de Pozuelo de Alarcón, obert divendres passat, i un altre a Alacant, que obrirà les portes aquest dimarts.

En tres primers dies d'obertura del centre de Pozuelo, és a dir, entre divendres i diumenge, s'hi han atès 550 persones, segons ha informat el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

A més, la Policia Nacional i l'Oficina d'Asil i Refugi han tramitat 559 sol·licituds de protecció temporal. El "call center" habilitat per a l'atenció i petició de cita al centre d'acollida ha atès 1.866 trucades.

A més, el ministre ha explicat que s'està contemplant l'obertura d'un quart centre d'acollida, que s'ubicaria a Màlaga.

El centre d'acollida de refugiats ucraïnesos a Pozuelo de Alarcón, a Madrid
El centre d'acollida de refugiats ucraïnesos a Pozuelo de Alarcón, a Madrid (EFE)

Acord de més recursos a la cimera de presidents

Durant els primers dies de la invasió russa, la Unió Europea va acordar donar un estatus de protecció temporal a les persones que arriben d'Ucraïna.

D'aquesta manera, poden viatjar amb llibertat dins la UE, instal·lar-se a algun dels estats membres, obtenir permís de residència, accedir al mercat laboral i també a assistència mèdica i social.

D'altra banda, en la cimera de presidents autonòmics a La Palma d'aquest cap de setmana, es va acordar la creació d'una partida extraodinària que serveixi per finançar l'acollida de refugiats.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, es va mostrar "satisfet" amb l'acord, tot i que va considerar que hi ha "marge de millora".

Més de 2,8 milions de refugiats

Els refugiats que han marxat d'Ucraïna des de l'inici de la invasió russa, el 24 de febrer passat, ja són 2,8 milions, segons les dades difoses aquest dilluns per l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).

Més de la meitat d'aquestes persones (1,7 milions) han arribat a Polònia. La resta de països fronterers amb Ucraïna també continuen rebent desenes de refugiats dia rere dia: 255.000 persones han arribat a Hongria, 204.000 a Eslovàquia, 131.000 a Rússia, 106.000 a Moldàvia, 84.000 a Romania i 1.200 a Bielorússia.

Altres països europeus que no tenen frontera amb Ucraïna acullen a hores d'ara 304.000 refugiats per aquest conflicte. Segons l'ACNUR, si continua la invasió russa, la xifra de refugiats podria superar els quatre milions. La invasió russa també ha causat més de dos milions de desplaçats interns.

Es tracta de la pitjor crisi de refugiats que viu Europa des del final de la Segona Guerra Mundial i una de les més greus de l'actualitat.

Dos infants juguen al camp de refugiats polonès de Budomierz, prop de la frontera amb Ucraïna
Dos infants juguen al camp de refugiats polonès de Budomierz, prop de la frontera amb Ucraïna (EFE/Rodrigo Jiménez)

 

 

ARXIVAT A:
MigracionsRefugiatsUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut