Dona fitxant a la feina (imatge d'arxiu)
Dona fitxant a la feina (imatge d'arxiu)

Fitxar a la feina podria ser obligatori per evitar el frau amb les hores extres

Una proposta del ministeri de Treball que UGT i CC.OO. aproven, mentre que la patronal CEOE diu que n'han de parlar

Actualitzat

El Ministeri de Treball està preparant una nova normativa que obligui a fitxar els treballadors. Vol que les empreses tinguin un registre diari de les hores d'entrada i sortida de la seva plantilla, que hauran de posar a disposició dels inspectors de treball si visiten el centre de treball.

L'objectiu d'aquesta mesura és posar fre a les hores extres que no cotitzen o no es paguen i evitar els abusos.

 

 

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, i el de la UGT, Pepe Álvarez, esperen que aquest sistema s'introdueixi "aviat". Consideren que és fonamental per evitar el frau.

Unai Sordo:"Gran part del frau que hi ha avui a Espanya té a veure amb la utilització d'hores extres no pagades i de l'allargament de les jornades a temps parcial que no es paguen a la Seguretat Social, sinó que es paguen en "B", si és que es paguen."

 

Pepe Álvarez: "Els empresaris han de saber que se'ls ha acabat la barra lliure i que és necessari que els treballadors i les empreses sàpiguen quan treballen i quan no, i en quines condicions."

Els sindicats esperen que s'arribi a un acord amb la CEOE i amb el govern espanyol. Per la seva banda, el president de la Confederació espanyola d'Organitzacions d'Empresaris, CEOE, Antonio Garmendi ha dit que "no té coneixement de la mesura."

"No tinc opinió, és a dir, crec que aquests temes es parlaran en la mesa de diàleg social que tenim oberta amb el govern, però sincerament encara no ens hem assegut."

 


La petita i mitjana empresa, però, ja ha deixat sentir el malestar pel cost que pot tenir una mesura d'aquest tipus. Raó que Pepe Álvarez ha dit que no és excusa.

"No té ni cap ni peus que es protesti pel sobrecost, perquè totes les empreses tenen un sistema informàtic, el que permet acabar amb la impunitat."

Les empreses hauran de conservar aquests registres diaris durant 4 anys i deixar-los a disposició dels inspectors de treball, però a més els treballadors i els seus representants sindicals, hauran de rebre mensualment un registre de les hores ordinàries i extraordinàries fetes.

L'esborrany del ministeri també preveu sancions per a aquelles empreses que incompleixin la norma, una multa proporcional al nombre de treballadors en plantilla, perquè s'entén que comet una infracció amb cadascun d'ells.

Reforma de l'Estatut dels Treballadors

Per fer-ho, el govern espanyol proposa la reforma de 4 articles de l'Estatut dels Treballadors, el 4, el 12, el 34 i el 35.

La redacció de l'esborrany especifica que, l'article 34 és el que obliga a l'empresa a controlar la jornada de cada treballador en un registre diari que inclogui l'hora d'entrada i la de sortida. I el 35 afegeix que el treballador rebrà mensualment la relació d'hores ordinàries i hores extraordinàries que ha fet durant el mes, i també el sindicat.

Ara per ara, hi ha dubtes sobre les feines no presencials, o altres excepcions com els transportistes o comercials que no fan la seva feina en un centre de treball.

Altres dubtes són els que plantegen com registrar els temps de descans.

 

ARXIVAT A:
Precarietat laboral
Anar al contingut