El govern vol aprovar un nou impost sobre els restaurants i locals de la costa

El conseller Calvet argumenta que calen recursos "per preservar el paisatge del litoral"

Juli RodésActualitzat

El govern té previst crear un nou impost, un cànon que gravarà el rendiment econòmic de les concessions que ocupen "permanentment" el domini públic maritimoterrestre.

Un nou impost que hauran de pagar, per exemple, els restaurants situats a la costa.

Així ho ha anunciat aquest dimarts, en la roda de premsa posterior al Consell de govern, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

La creació del cànon s'emmarca dins de l'avantprojecte de llei d'ordenació del litoral, aprovat avui pel govern, que Calvet ha qualificat de "passa endavant en l'ordenació del litoral".

El conseller ha explicat que el govern vol desenvolupar la competència exclusiva de la Generalitat en aquest àmbit "per gestionar el nostre litoral de manera integral".

Amb la nova llei es vol fer una gestió integrada dels 714,4 quilòmetres de franja costanera, més d'un terç de la qual està ocupada per platges urbanes i naturals.

Per això, les dues noves eines d'ordenació i gestió de la costa, el pla d'ordenació i els plans d'usos, estaran basats en el Catàleg de classificació de trams de platges que ha elaborat el Departament de Territori i Sostenibilitat.

 

El conseller ha recordat la multiplicitat d'administracions que actuen sobre la costa, que pot complicar-ne la gestió, i ha explicat que la nova llei reserva a la Generalitat el paper d'"administració de referència" en aquest àmbit, però "dota de més competències els ajuntaments i simplifica els procediments administratius".

Calvet també ha remarcat que el 43% de la població catalana viu a la franja litoral i que, per aquest motiu, també s'hi concentra moltíssima activitat econòmica.

A tall d'exemple, ha explicat que 3 de cada 4 places hoteleres i de càmping de Catalunya són a la franja litoral.

Tot plegat, ha assegurat, fa necessària una intervenció per a la qual calen recursos.

"Necessitem poder aixecar recursos per implementar mesures necessàries per preservar el paisatge del litoral nostre país."

Calvet ha volgut deixar clar que miraran "que no hi hagi un doble gravamen o un increment desmesurat", i ha explicat que compten que recaptaran "al voltant de mig milió d'euros" l'any.

En la seva exposició, el conseller de Territori i Sostenibilitat ha volgut recordar que ara fa un any, l'octubre de 2017, ja es va aprovar un avantprojecte de llei d'ordenació del litoral, que va quedar aturat en acabar la legislatura per l'aplicació de l'article 155.

En aquest sentit, ha qualificat aquesta iniciativa legislativa de "compromís del president legítim Carles Puigdemont i del conseller legítim Josep Rull", el seu antecessor en el càrrec.

ARXIVAT A:
Urbanisme
Anar al contingut