Està previst una durada de contracte menor si el propietari és un particular i de fins a 10 anys si són societats mercantils

El govern vol allargar els lloguers entre els 6 i 10 anys i regular-ne els preus

La mesura implicaria la reforma del Codi Civil i la Generalitat vol que s'aprovi al Parlament a finals d'any

Actualitzat

El govern vol reformar el Codi Civil de Catalunya per allargar els contractes de lloguer fins a un mínim de 6 anys i un màxim de 10.

Així ho ha anunciat avui la consellera de Justícia, Ester Capella, des de Ciutat Vella, un dels districtes de la ciutat de Barcelona on la proliferació de pisos turístics i la pujada dels preus de lloguer ha estat més acusada.

Segons la consellera, "a Barcelona el preu del lloguer durant aquests darrers 5 anys ha crescut prop del 40%, i això representa una mitjana de 270 euros en els lloguers vigents".

 

Els contractes de lloguer de Barcelona han pujat de mitjana uns 270 euros en cinc anys

Capella ha explicat que el seu departament treballa ja per poder aprovar la reforma a finals d'any al Parlament.

La durada dels contractes variarà en funció de qui sigui el propietari, aplicant una durada menor si el l'arrendatari és un particular, o major si es tracta de contractes o pisos en mans de societats mercantils.

 L'objectiu és "evitar abusos en l'augment desproporcionat  en els contractes de només tres anys, com fins ara ens hem trobat, que provoquen l'expulsió de veïns i veïnes i, per tant, de l'ús no residencial dels immobles i l'estabilització del preu del lloguer".

 

Interactiu relacionat: Expulsats de Barcelona

 

 

Els veïns veuen com són expulsats dels barris on hi ha més presència de turistes

Regulació dels preus

Segons la consellera, la reforma del Codi Civil obriria també la porta a que la Generalitat pugui incidir en el preu dels lloguers.

Una competència que també podrien traspassar als Ajuntaments. Capella no ha concretat, però, quina fórmula recull el govern per controlar i regular els increments del preu del lloguer, però sí que ha apuntat que, per fer-ho, podrien utilitzar-se els índexs de preus oficials que ja funcionen.

La norma també anirà acompanyada de tot un paquet de mesures per dotar totes dues parts de més garanties "que d'alguna manera també evitin els litigis que molts cops provoca una situació de desigualtat a l'hora de contractar."

 

Al fer la reforma via Codi Civil, la Generalitat es blinda de possibles recursos per part del govern espanyol

En concret, la reforma se centraria en el llibre VI del Codi Civil Català -el dedicat a les obligacions i els contractes-, que ja regula altres normes relatives a compravenda i arrendaments rústics.

D'aquesta manera, es considera que es blinden de possibles recursos per part del govern espanyol.

En aquest sentit, la consellera ha defensat que "la competència exclusiva per regular el dret privat la té Catalunya" i ha demanat "al govern central que respecti les competències propies del govern de Catlunya".

El govern espanyol va aprovar recentement un nou decret de lloguer: sense límit a la pujada de preus i contractes de 5 anys.

A més, s'incrementava fins a quatre mesos el termini que té el propietari per avisar que no se segueix amb el contracte

ARXIVAT A:
Economia de butxacaMercat immobiliari
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut