Terrassa de bar amb taules i cadires buides
Els bars del País Valencià tornaran a quedar buits (StellarD/Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4.0)

El govern valencià acorda el tancament total de bars i restaurants

La mesura s'ha pres degut a les darreres xifres de casos i morts per Covid al País Valencià

RedaccióActualitzat

La Generalitat Valenciana ha anunciat el tancament total de bars i restaurants. El president Ximo Puig ha explicat aquesta decisió en una compareixença aquest dimarts després de la comissió interdepartamental per a la prevenció i actualització davant la Covid-19. Fins ara, bars i restaurants havien de tancar a les cinc de la tarda.

Bars i restaurants només podran fer serveis per emportar, a domicili o per recollir al local. I en el cas de l'hostaleria en hotels, només podran servir als clients en les mateixes condicions que fins ara.

A banda del tancament total de l'hostaleria, la Generalitat també ha aplicat l'avançament del tancament de comerços a les 18.00 h a tot el territori, només amb l'excepció dels comerços essencials, com les botigues d'alimentació i farmàcies.

També han de tancar totes les instal·lacions esportives, excepte les que fan competicions oficials estatals.

Aquestes mesures començaran a aplicar-se el dijous 21 i s'allargaran durant 14 dies. Es manté el confinament perimetral del País Valencià i la prohibició de fer reunions de més de sis persones. Aquest dimecres, en canvi, decau el confinament municipal de 29 poblacions.

La Generalitat Valenciana també ha demanat a l'Estat espanyol que permeti l'avançament del toc de queda a les vuit del vespre.

Empitjorament de les xifres

En les últimes 48 hores al País Valencià s'han registrat 95 morts per Covid i el total des de l'inici de la pandèmia hi puja a 3.655.

Segons les dades de la Generalitat, amb data 17 de gener hi havia 3.829 persones hospitalitzades, de les quals 505 estaven a les UCI. En total, hi havia més de 45.000 casos actius.

A causa de l'augment de casos, el 7 de gener la Generalitat va implantar unes mesures més restrictives. Entre d'altres, va imposar el confinament municipal a 26 poblacions i va establir el tancament de bars i restaurants a les 17.00 h.

La Generalitat Valenciana també va anunciar dilluns el pla Resisteix, dotat amb 340 milions d'euros. El pla donarà ajudes directes a empreses, autònoms i treballadors afectats per ERTO i ajudes específiques per a sectors amb un perjudici sostingut durant tota la pandèmia.
 

Debat a Espanya per avançar el toc de queda

Aquesta decisió arriba en ple debat pel toc de queda. El govern espanyol podria cedir i canviar el decret de l'estat d'alarma per permetre, a les comunitats que ho vulguin, avançar el toc de queda nocturn a les 8 del vespre -ara és a les 10.

La qüestió es debatrà demà dimecres a la reunió interterritorial. Mentrestant, el Tribunal Suprem ha donat deu dies a la Junta de Castella i Lleó per presentar al·legacions contra la petició del govern espanyol de suspendre l'acord que avançava el toc de queda a les 20.00 h. L'executiu espanyol va impugnar la mesura adoptada per Castella i Lleó en considerar que vulnerava el decret d'estat d'alarma, que marca l'inici del toc de queda a les 10, i en demanava la suspensió.

Diversos governs autonòmics sol·liciten poder ampliar el toc de queda amb cobertura legal. El Ministeri de Sanitat està obert a debatre-ho i buscarà el consens al Consell Interterritorial. Tot i així, Sanitat considera que hi ha altres mesures més efectives, com ara el tancament dels interiors de bars i restaurants, que ara adopta la Generalitat Valenciana.

ARXIVAT A:
Joan CorominesCovid-19País Valencià
Anar al contingut