El govern no endureix les restriccions per Cap d'Any i manté les mesures vigents

Salut i Interior reiteren la crida a limitar al màxim la interacció social i els desplaçaments aquestes festes, i Protecció Civil demana "passar el Cap d'Any a casa amb la bombolla de convivència"

RedaccióActualitzat

El govern ha anunciat aquest dilluns que no modifica les mesures anunciades fa deu dies per aturar l'expansió de la pandèmia a Catalunya.

Miquel Sàmper, conseller d'Interior, ha explicat que "s'ha arribat a la solució que no hi havia d'haver modificacions" i que, "per tant, s'allargarien les mesures preses fa una setamana perquè durin quinze dies".

En la roda de premsa posterior a la reunió del Procicat, Sàmper ha remarcat que la decisió "s'ha pres en base a criteris de dades sanitàries".

Al final, per tant, no s'ha avançat el toc de queda del 31 de desembre a les 12 de la nit., que era una possibilitat arran de la preocupació del govern per l'augment de la interacció social tan habitual del Cap d'Any.


Evitar al màxim els contactes i desplaçaments

De tota manera, tant des de Salut com des d'Interior s'ha insistit en la necessitat de reduir la màxim tant la interacció social com els desplaçaments durant aquestes festes.

I una crida a no caure en cap mena de relaxació pel fet que hagi començat la campanya de vacunació, perquè la immunitat de grup no s'aconseguirà fins d'aquí diversos mesos.

En concret, la directora de Protecció Civil, Isabel Ferrer, ha demanat "evitar qualsevol contacte social que no sigui imprescindible" i "que no es faci cap desplaçament que no sigui indispensable".

I ha afegit:

"Aquest any el més segur és celebrar el Cap d'Any a casa nostra amb la nostra bombolla de convivència."


La consellera de Salut, Alba Vergés, ha recordat que la mobilitat només està permesa amb la pròpia bombolla.


El Col·legi de metges reclama mesures més contundents

Des del Col.legi de Metges es consideren insuficients les mesures vigents i es reclamen restriccions de mobilitat més dràstiques.

La decisió del Govern de no decretar noves mesures ha topat amb el rebuig total del president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, que reclama mesures més contundents i efectives per frenar la pandèmia i el 31 de desembre reduir dràsticament la mobilitat:

"Crec que aquestes mesures no redueixen la mobilitat, no redueixen la possibilitat de contagi perquè les xifres ens estan indicant amb preocupació que podem tenir un gener molt, molt complicat."


Indicadors amb tendència a l'alça

Quines són les dades sanitàries a partir de les quals s'ha decidit mantenir les mesures que ja estan vigents?

Ara per ara els indicadors demostren una certa estabilització, però amb tendència a l'alça en alguns punts preocupants.

El risc de rebrot s'ha enfilat aquesta última setmana i aquest dilluns se situa en els 377. La velocitat de contagi ha baixat una centèsima i l'Rt és d'1,16, igual que dissabte.

Segons les dades del Departament de Salut, creixen els pacients ingressats als hospitals, és a dir, la pressió sobre el sistema de salut. Aquest dilluns hi ha 72 pacients Covid més i es manté el nombre de 337 pacients crítics a les UCI, un nombre similiar al dels últimes dies.

Aquest dilluns s'ha fregat el miler de nous positius diaris, un dels indicadors en què es fixa el govern per avançar o retrocedir en les mesures. Se n'han comunicat 973. La dada, però, pot augmentar aquests pròxims dies a causa de retards en la comunicació de dades el cap de setmana.

Un indicador que està en nivells preocupants és la positivitat, el percentatge de casos positius detectats amb les diferents proves que es fan diàriament. Aquest dilluns és el setè dia consecutiu que la positivitat està per sobre del 5%, el llindar a partir del qual l'OMS considera que és impossible fer un seguiment dels contactes dels contagiats.

 

Un parc precintat al Planell de Linyola, al Pla d'Urgell
Un parc precintat al Planell de Linyola, al Pla d'Urgell (ACN/Oriol Bosch)


El 28 de desembre és la data que ja havia avançat la Generalitat per avaluar les últimes restriccions, establertes el 18 de desembre de cara a les festes.

Aquest diumenge, en declaracions al canal 3/24, el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ja s'havia mostrat preocupat per les celebracions que hi pot haver per Cap d'Any, perquè "és molt més social i lúdic, més jove i no tan familiar".

"Ens preocupa molt, sobretot que s'organitzin activitats que vagin més enllà del toc de queda i s'allarguin."

 

La consellera de Salut, Alba Vergés, en una entrevista al "Telenotícies vespre", també havia recordat que cal "reduir interaccions socials al màxim". Demana a la ciutadania que qualsevol activitat aquests dies sigui amb una única bombolla i amb la màxima seguretat.

"Millor no compartir un àpat si podem fer una altra activitat."


La consellera va apuntar que continuaran buscant l'equilibri entre emergència sanitària i tenir vida al país, social i econòmica, i salut emocional.

Vergés ha assegurat que estem en un punt amb un nombre de casos diaris massa elevat. Sense entrar al detall de les restriccions, ha apuntat que no és una situació que es pugui mantenir sense necessitat de mesures.

 

Una família es fotografia amb mascareta al centre de Barcelona
El govern ha decidit no augmentar les restriccions, però demanar evitar la interacció social (EFE/Marta Pérez)


Pel que fa a les dues comarques on hi ha tancament perimetral, la situació s'ha agreujat a la Cerdanya, amb un increment del risc de rebrot de 15 punts i arriba als 2.669, en canvi, ha millorat força la taxa al Ripollès tot i que encara està als 1.840 punts.  


Soca britànica a Catalunya?

Al dia a dia de les dades també cal afegir-hi ha una altra amenaça: la nova variant britànica de la Covid. No és més mortífera, però sí més contagiosa. De moment, s'ha detectat a la Comunitat de Madrid i, aquest dilluns, a Andalusia, però no a Catalunya. Vergés, però, diu que és molt possible que l'acabin detectant.

El dia després de la vacuna

La reunió del Procicat arriba després que s'hagin administrat les primeres dosis de la vacuna contra la Covid-19. S'han començat a administrar aquest diumenge a nou residències de gent gran, una de cada regió sanitària de Catalunya. La primera ha sigut per a una dona de 89 anys de la llar La Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat.

El govern considera que l'inici de les vacunacions és un punt d'inflexió, però insisteix en no abaixar la guàrdia. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha apuntat aquest diumenge que queden per davant mesos difícils i que cal aconseguir la màxima quantitat possible de persones vacunades.

Si s'assoleix una cobertura del 80%, es podria parlar d'immunitat de grup. Perquè aquesta immunitat arribi a tota la població caldrà esperar a finals d'any.

ARXIVAT A:
Coronavirus NadalToc de queda
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut