Un helicòpter remulla la superfície afectada per l'incendi del cap de Creus (EFE/David Borrat)
Un helicòpter remulla la superfície afectada per l'incendi del cap de Creus (EFE/David Borrat)

El govern retreu que l'Estat no demanés avions francesos per al foc del cap de Creus

El CECAT va demanar divendres que es gestionés l'arribada de dos hidroavions amb seu a Perpinyà, però l'Estat va prioritzar esgotar recursos propis

Actualitzat

Polèmica per la gestió del govern espanyol en la intermediació amb el govern francès perquè s'enviessin mitjans aeris des de Perpinyà a ajudar en l'extinció de l'incendi que ha cremat aquest cap de setmana al parc natural del Cap de Creus.

Aquest diumenge, el director general de Prevenció i Extinció d'Incendis de la Generalitat, Joan Delort, ha retret al govern espanyol que no permetés l'ús de dos hidroavions francesos i que els oferissin només els mitjans de l'Estat. Delort considera que l'opció francesa hauria estat la més efectiva, per una qüestió d'immediatesa:

"No hi ha ningú que discuteixi que en un cas d'aquests, que és d'imperiosa necessitat actuar, el primer que és més eficaç és que vinguin els hidroavions francesos. Per què? Doncs perquè els tenim a Perpinyà. I, des de Perpinyà, entre que s'enlairen i estan descarregant aigua passen 15 minuts. Això vol dir que no volem els recursos de Pollença, de Saragossa? No, naturalment que no, que vinguin."

Ha explicat que el CECAT ja va demanar divendres poder utilitzar aquests dos hidroavions, però des del ministeri van oferir mitjans procedents de Pollença o Saragossa. Delort ha indicat que també els van ser útils, però que el que més es necessitava en aquell moment eren avions de gran capacitat que poguessin actuar de forma ràpida.

Joan Delort s'ha queixat que aquest és un "dilema que arrenca de fa moltíssims anys", que passen els governs i el problema encara no s'ha resolt, així que ha instat a parlar-ne en fred i amb tranquil·litat:

"Jo no vaig veure cap hidro francès, ningú que estavem allà en va veure cap. Aquest, insisteixo, és un vell dilema, no és la primera vegada que passa i d'això se n'haurà de parlar amb tranquil·litat i en fred. Però això s'ha de resoldre perquè portem massa anys amb aquesta assignatura pendent."

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va denunciar dissabte amb una piulada que l'Estat descartés l'enviament de mitjans aeris francesos per ajudar els Bombers al cap de Creus. Per a Borràs, per qüestions com aquesta cal ser un país independent:

 


Des del centre de comandament de l'incendi, el subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramon, va confirmar dissabte que existia una petició de la Generalitat de mitjans aeris francesos, però va justificar que s'optés per esgotar els "recursos propis":

"Hem rebut la petició, ho hem valorat amb el director general d'Emergències i s'ha cregut oportú que primer s'esgotessin els recursos que encara hi havia disponibles. I per això hi ha hagut una oferta de més recursos d'aquí i, arribat el moment, si el foc hagués progresat es podria haver fet una altra consideració."

 

 

ARXIVAT A:
BombersIncendis
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut