Barcelona

El govern retarda la paga extra dels treballadors públics i el pagament a proveïdors

Proveïdors i treballadors de l'administració pagaran els plats trencats de l'impagament dels 759 milions de l'addicional tercera. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha explicat que els treballadors de la funció pública cobraran la paga extra el dia 28 en lloc del 21. A més, el govern ha assegurat que "podria ser que s'hagués d'ajornar una part de la paga". En concret, el govern garanteix el 80% de l'import aquest dia. Pel que fa al 20% restant, Mas-Colell s'ha compromès a pagar-lo, si finalment s'ha d'ajornar, "al més aviat possible", possiblement a mitjans de gener, si l'executiu de Rajoy decideix abonar els 759 milions. Els treballadors de l'administració sí que cobraran quan toca, el 21 de desembre, la nòmina ordinària.

RedaccióActualitzat
Pel que fa als proveïdors, el govern ha explicat que haurà de "dilatar alguns pagaments". Ha admès que això afectarà en molts casos pimes i autònoms, però ha afegit que s'engegarà un "procés afinat" per estudiar cas per cas. Segons Mas-Colell la Generalitat té la voluntat de tornar als terminis habituals de pagament "quan es pugui".

L'ajornament es preveu fins el gener i no afectarà a tots els proveïdors de la mateixa manera. Es prioritzaran empreses que són dependents de la Generalitat, com els serveis de neteja, que també han de pagar les nòmines als treballadors. imatges Altres proveidors , que treballen per a tercers, s'hauran d'esperar una mica més.

"Jugada poc honorable"

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i el portaveu del govern, Francesc Homs, han comparegut davant dels mitjans visiblement indignats per com afecta la Generalitat, segons han explicat, el fet de no disposar dels 759 milions d'euros que l'Estat deu a Catalunya en virtut de la disposició addicional tercera de l'Estatut. Mas-Colell ho ha qualificat de "jugada poc honorable" del govern espanyol en "l'hora dels adéus".

"Els hauria de caure la cara de vergonya", ha afegit. El responsable d'Economia ha recordat que els 759 milions consten en una partida especial als pressupostos generals de l'Estat d'aquest any, i ha afegit que té esperances que el nou govern que encapçalarà Mariano Rajoy vulgui "començar bé" i aboni aquests recursos.

El conseller també ha explicat que, tal com ja va anunciar Homs dimarts passat, la Generalitat ja ha presentat el requeriment al govern espanyol que li dóna 30 dies per pagar. Exhaurit aquest termini, el govern posarà una querella al jutjat contenciós administratiu i "informarà les instàncies rellevants, incloses les europees", de la situació.

Voluntat de transferir dèficit

El titular d'Economia ha assegurat que "el govern té ple accés al crèdit i col·loca deute constantment", cosa que no pot fer la Generalitat. És per això que, segons Mas-Colell, la motivació de l'impagament per part de l'Estat només pot ser "lamentablement, la voluntat de transferir dèficit a les comunitats".

Es tensen les negociacions amb els sindicats

L'anunci del govern arriba enmig de les negociacions de la taula sectorial de la funció pública. Els sindicats han plantat el govern i s'han aixecat en plena reunió i han intentat accedir a la roda de premsa al palau de la Generalitat davant les informacions periodístiques que auguraven una mesura com la que finalment s'ha anunciat. Ara, els sindicats amenacen de portar el govern als tribunals.

Per la seva banda, la patronal critica l'ajornament dels pagaments a proveïdors i alerta de les conseqüències. Avisen que moltes empreses no podran saldar els deutes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut