El govern respondrà dijous a La Moncloa "sense moure's del mateix camí"

Turull ha qualificat l'empresonament de Cuixart i Sànchez de "vergonya democràtica" i Romeva destaca que la situació que es viu a Catalunya no és un "afer intern"

RedaccióActualitzat

L'endemà que la jutge decretés presó per als líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, han comparegut en la roda de premsa posterior al Consell de Govern el conseller i portaveu del govern, Jordi Turull, i el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva. La situació a Catalunya ha centrat bona part del Consell de Govern, segons ha admès Turull, que ha qualificat els fets de "vergonya democràtica":

"Estem assistint a un nou episodi de vergonya democràtica per part del govern espanyol. Dues persones innocents que els empresona un tribunal per un delicte inexistent."

Per l'executiu, a més, la resposta de Mariano Rajoy a la carta del president Carles Puigdemont torna a ser "el menyspreu i l'amenaça" i han eludit la principal qüestió: "Asseure's a parlar i fer com els països democràtics". En qualsevol cas, ha assegurat que el govern respondrà, encara no saben en quin format -"veurem si és en carta", ha dit-, però "sense moure's del mateix camí":

"El govern respondrà però sense moure's del mateix camí. Volen seure a parlar? Sí o no. A partir de dijous sabrem l'escenari: si tanquen les portes de diàleg i continua la repressió o s'obre el diàleg. L'Estat ho planteja en aquests termes: rendició o tirar endavant. La rendició no forma part dels escenaris d'aquest govern. El mandat de l'1-O és absolut."

Turull, que ha reiterat el compromís del govern amb el mandat de l'1-O, defensa que perquè "hi hagi diàleg hi ha d'haver una condició essencial, i és que l'altre vulgui dialogar". No obstant, Turull ha assegurat que el govern espanyol tanca la porta del diàleg i, en aquest sentit, ha afirmat que des de la compareixença del president al Parlament -on va assumir el mandat de l'1-O però va suspendre la declaració d'independència- fins ara "hi ha hagut més repressió: detencions i desprestigi de cossos dels Mossos d'Esquadra". I afegeix:

"Els responsables de les clavegueres de l'Estat no només campen per on volen, sinó que els han donat ascensos."

Denuncien l'assetjament a empreses catalanes

L'executiu també ha denunciat l'assetjament a empreses catalanes, "amb lleis a mida perquè les seus se'n vagin de Catalunya", ha lamentat Turull, que juntament amb Romeva han assegurat que "estan afectant i volen afectar l'economia catalana, sabent que afecta l'espanyola" i perjudica també l'europea.

Romeva ha assegurat que no existeix un "problema català", sinó que l'estat espanyol "té un problema amb la democràcia".

"Hi ha un problema i una realitat que existeix i que s'ha d'abordar. Negar la realitat no farà que desaparegui, per molt que a algú l'incomodi abordar la realitat i només es pot fer si es reconeix. (...). No existeix un problema català, però l'estat espanyol té problema amb la democràcia".

El conseller d'Afers Exteriors ha manifestat que no es tracta d'una qüestió de caràcter intern:

"No estem en una qüestió de caràcter intern, sinó que, en totes les dimensions, va molt enllà de les fronteres de l'Estat i afecta el conjunt de la UE, en valors, principis democràtics i credibilitat de les institucions."

 

Sànchez i Cuixart, els "presos polítics del s. XXI"

Turull ha subratllat que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són "presos polítics del s. XXI".

"Estem en una situació de presos polítics en ple segle XXI que molts no ens hauríem pensat viure mai."

L'executiu se suma a totes les mobilitzacions convocades en defensa als drets i llibertats i ha fet una crida "molt especial a la serenor i que siguin mobilitzacions cíviques i pacífiques". En aquest sentit, Turull reclama "no caure en les múltiples provocacions de l'Estat", que volen desviar "el gran èxit de les multitunidàries manifestacions".

"El millor homenatge que podem fer és que aquestes manifestacions siguin pacífiques."

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés català
Anar al contingut