La portaveu del govern, Elsa Artadi, durant la roda de premsa posterior al consell de govern (ACN)
La portaveu del govern, Elsa Artadi, durant la roda de premsa posterior al consell de govern (ACN)

El govern respon a l'advertència de La Moncloa: "Sempre s'actua amb criteris policials"

La portaveu Artadi expressa "un punt de sorpresa" per l'enviament de les tres cartes i recorda que "hi ha mecanismes de coordinació"

Juli RodésActualitzat

El govern contestarà les tres cartes enviades pel govern espanyol al vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i als consellers d'Interior, Miquel Buch, i de Territori, Damià Calvet, en què es demanen explicacions sobre l'actuació dels Mossos d'Esquadra, aquest cap de setmana, arran de les accions dels CDRs que, dissabte, van tallar l'AP-7 a l'Ampolla durant quinze hores i, diumenge, van aixecar les barreres de diversos peatges.

La portaveu del govern, Elsa Artadi, ho ha confirmat aquest dimarts durant la roda de premsa posterior al Consell de Govern.

"Es contestarà que sempre s'actua amb criteris tècnics, amb criteris policials, amb criteris de mantenir els drets i, sobretot, de mantenir l'ordre públic."

Artadi també ha volgut expressar "un punt de sorpresa" del govern per l'enviament de les tres cartes.

"Hi ha mecanismes de coordinació que estan dins del que podríem anomenar lleialtat institucional, com la Comissió Mixta de Seguiment, que deriva de la Junta de Seguretat."

"Entenem que, més enllà d'enviar-nos cartes, potser hauria sigut l'àmbit per comentar si hi ha alguna preocupació per part del govern de l'Estat sobre l'actuació dels Mossos d'Esquadra."

"Sempre és molt més fàcil entendre's en una reunió que en un contacte epistolar."

Avançant els arguments del govern, ha considerat que dissabte "no hi va haver incidents d'ordre públic" i que "es va garantir en tot moment el dret a la mobilitat" amb desviaments per altres vies de la xarxa viària. També que els Mossos d'Esquadra van "activar la mediació, que va funcionar i no va ser necessari actuar".

Diumenge, segons Artadi, hi va haver "actuacions puntuals de forma indiscriminada i no previsibles". Ha destacat que es va estar "en contacte amb les concessionàries" i que "l'actuació dels Mossos d'Esquadra va ser correcta" i respectant el "criteri de proporcionalitat".

 

La portaveu del govern, Elsa Artadi, conversa amb el vicepresident, Pere Aragonès, abans del consell de govern (ACN)

 

A tall d'exemple, Artadi ha recordat que durant l'última Setmana Santa hi va haver actuacions -talls, aixecaments de peatge i marxes lentes- que sí que van causar retencions i problemes de mobilitat i "el cos dels Mossos d'Esquadra es va comportar exactament de la mateixa manera". I llavors ningú li va retreure res a Juan Ignacio Zoido, aleshores ministre de l'Interior. I que tampoc "ningú va demanar que s'intervingués Madrid o Barcelona" arran de les recents mobilitzacions del sector del taxi que van alterar la circulació en aquestes dues ciutats. 

Petició al PSOE: "Que no es torni a equivocar"

La portaveu del govern també ha traslladat la sorpresa del govern per la referència del PSOE, aquest dilluns, a la possibilitat d'aplicar l'article 155.

"Demanaríem una reflexió de no tornar-se a equivocar, de no tornar a utilitzar aquest article per intentar solucionar temes que són polítics, i de retornar a la via del diàleg i iniciar la via de la negociació." 

"Apel·laríem al PSOE que no es deixi portar per discursos com el del president del PP, Pablo Casado, que des del mes de juliol ha demanat més de 30 vegades l'aplicació del 155. Demanaríem que transitessin pel camí de les solucions polítiques."  

"Determinació clara de Torra amb la democràcia"

Preguntada per la polèmica generada per la referència del president Torra a la independència d'Eslovènia, Artadi ha respost que "l'expressió del president Torra és amb una determinació clara amb la democràcia, amb la llibertat". I ha afegit "és el mateix consens que compartim tots els membres del govern amb una via cívica, pacífica, que és la que sempre ha mantingut el moviment independentista".

En aquest sentit, ha lamentat que, per part del govern espanyol, "no tenim com a resposta el que ens agradaria, que és poder seure en una taula i poder arribar a acords, sinó l'amenaça i la repressió".

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, i la portaveu, Elsa Artadi, entrant a la reunió setmanal del govern (EFE)

 

Artadi, d'altra banda, no ha volgut entrar a valorar el fet que el govern espanyol celebri el Consell de Ministres a Barcelona, perquè "el govern no li ha de dir al Consell de Ministres on es reuneix". A més, ha assegurat que el govern no veu com una provocació la celebració del Consell de Ministres a Catalunya. 

Grande-Marlaska diu que no són el pas previ al 155

Aquest dimarts, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, s'ha referit a les tres cartes durant una entrevista a Onda Cero. Ha assegurat que no són el primer pas per aplicar l'article 155 i no ha aclarit si el govern espanyol enviarà forces de seguretat a Catalunya per garantir l'ordre el 21 de desembre, durant la celebració del Consell de Ministres a Barcelona.

ARXIVAT A:
Procés catalàMossos d'Esquadra
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut