Els locals comercials tancats temporalment per la Covid pagaran la meitat del lloguer
Un bar restaurant plegant la terrassa per les mesures de la Covid (ACN/Xavier Pi)

Els locals comercials tancats temporalment per la Covid pagaran la meitat del lloguer

El decret preveu l'aprovació d'una llei per incloure a l'ordenament jurídic la clàusula "rebus sic stantibus"

Actualitzat

El govern ha aprovat un decret d'obligat compliment perquè els arrendataris i propietaris de locals comercials puguin negociar el lloguer, arran de la crisi de la pandèmia per la Covid. Si les parts no arriben a cap acord, es podrà reduir fins al 50% el preu del lloguer mentre duri la situació adversa, en funció de la reducció de l'activitat.

Amb aquest decret s'evitarà que calgui anar a les intàncies judicials per poder negociar o recórrer el contracte de lloguer amb el propietari. Permet aplicar immediatament la clàusula "rebus sic stantibus", que s'inclourà al Codi Civil a través d'una reforma que podria trigar dos anys.
       

El decret aprovat aquest dimarts al Consell de Govern preveu que els llogaters puguin demanar canvis "raonables" a les condicions del contracte d'arrendament.

Es prioritza que llogaters i propietaris arribin a acords particulars, però, si al cap d'un mes no s'hi ha arribat, es força la reducció al 50% en cas de tancament forçós per la pandèmia.

Si el tancament és parcial -segons les mesures decretades per les autoritats-, la reducció del preu del lloguer serà proporcional a la meitat de la pèrdua de l'aprofitament de l'immoble, segons les reducions d'horaris o altres limitacions.

En el cas dels restaurants, bars o botigues amb productes per endur-se o enviaments a domicili, es considera que el negoci està tancat i, per tant, el lloguer també es reduirà a la meitat. 
Altra cosa seran les empreses i activitats que tinguin restriccions d'aforament o de serveis: la rebaixa serà proporcional, i sempre repartida entre propietari i llogater.
 

Reforma del Codi Civil

Per donar cobertura legal a la mesura, el govern haurà d'aprovar en el termini màxim de dos anys un nou projecte de llei per incorporar a l'ordenament jurídic la clàusula "rebus sic stantibus", que reguli la possibilitat de renegociar un contracte en cas de "canvis imprevistos de circumstàncies".

Fonts del govern admeten que la normativa podria ser recorreguda pel govern espanyol al Tribunal Constitucional, perquè suposa una reforma del Codi Civil, però la consideren necessària tenint en compte la dramàtica situació econòmica del sector de la restauració, un dels més afectats per les mesures pel control dels contagis de la Covid-19.

El text del decret ha estat redactat pels experts en dret civil del Departament de Justícia, per tal que estigui blindat legalment.

Ajuts de 40 milions d'euros​

La reducció al 50% del lloguer se sumarà al paquet d'ajuts de 40 milions d'euros que oferirà el govern a la restauració i als centres de bellesa que han hagut de tancar. Segons càlculs de l'executiu, es podrien rebre fins a 1.500 euros per negoci, per compensar els 15 dies decretats de tancament i cobrir despeses com ara el lloguer o els subministraments. Els diners s'atorgaran fins que s'exhaureixi la partida pressupostària.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut