Gent passejant pel carrer Major de Lleida, aquest juny
Gent passejant pel carrer Major de Lleida, ciutat que continuarà amb toc de queda per segona setmana consecutiva (ACN/Anna Berga)

El govern redueix a 163 els municipis per als quals demana toc de queda: consulta els canvis

Surten de la llista 19 municipis com Sitges, Tàrrega o Puigcerdà, i se n'hi incorporen 17, com Amposta, Figueres, la Garriga o Solsona

RedaccióActualitzat

Nous canvis a la llista de municipis que el govern proposarà a la justícia que tinguin toc de queda entre la una de la nit i les sis del matí a partir de la nit de dijous a divendres que ve, 30 de juliol.

Si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ho aprova, la que serà la tercera setmana de confinament domiciliari nocturn s'aplicarà a 163 municipis, tres menys que ara. Els canvis, però, van més enllà, perquè en surten 19 i se n'incorporen 17.
 

Consulta la llista dels municipis pels quals el govern demana el toc de queda:


La nit de dijous a divendres deixaran d'haver de confinar-se els veïns d'Alcarràs, Calafell, Caldes de Malavella, Castell-Platja d'Aro, Constantí, Gelida, Igualada, Matadepera, Navàs, Puigcerdà, Roses, Salt, Sant Feliu de Codines, Sils, Sitges, Súria, Tàrrega, Torredembarra, Tremp i Vilafant.

En canvi, hauran de ser a casa entre la una i les sis els veïns d'Abrera, Alpicat, Amposta, Capellades, Esparreguera, Figueres, la Garriga, l'Ametlla del Vallès, l'Arboç, Navarcles, Roda de Berà, Sant Esteve Sesrovires, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Vicenç de Castellet, Santa Eulàlia de Ronçana, Solsona i Ullastrell.

El govern aplica el toc de queda als municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència a 7 dies igual o superior a 400 casos, que és més del triple dels 125 casos que es consideren el llindar del risc molt alt. També a diversos municipis limítrofs dels afectats, els anomenats "municipis illa". Entre aquests últims hi ha Caldes d'Estrac, Cabrils, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna i Teià, al Maresme; o Castellbisbal i Ullastrell, al Vallès Occidental.


Capitals de comarca

Surten de la llista quatre capitals de comarca: Igualada (Anoia), Puigcerdà (Cerdanya), Tàrrega (Urgell) i Tremp (Pallars Jussà). I se n'hi afegeixen tres: Amposta (Montsià) i Figueres (Alt Empordà). 

Continuen a la llista, d'altra banda, les quatre capitals de demarcació. 

Així quedarà el mapa del toc de queda si el TSJC avala la nova proposta del govern

La llista actual és de 165 municipis, quatre més que la primera setmana que el govern va adoptar aquesta mesura. D'aquella primera llista, en van caure 16 municipis, i se n'hi van afegir 20, entre els quals Lleida, l'única capital de demarcació no inclosa inicialment, i Roses i Vilafant, dos municipis de l'Alt Empordà, comarca que la primera setmana no estava sotmesa al toc de queda.


"Un estiu condicionat per la Covid"

Tot i que podria mirar de demanar l'aval del TSJC per un període més llarg, el govern ha volgut remarcar des del primer moment que ho fa de manera setmanal perquè és conscient el toc de queda és una limitació de drets: "Ni podem ni volem normalitzar unes restriccions que sabem que vulneren drets fonamentals", ha declarat la portaveu, Patrícia Plaja.

Tot i així, tant Plaja com el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, han donat per fet, més d'una vegada, que el toc de queda serà necessari unes quantes setmanes per poder fer baixar els contagis d'aquesta cinquena onada, i que la resta de restriccions -sobretot el tancament nocturn a dos quarts d'una i les reunions de deu persones màxim- es mantindran durant tot l'estiu.

Aquest dimarts, en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu, Plaja ha reiterat:

"No puc avançar quant s'allargarà el confinament nocturn, però viurem un estiu encara condicionat per la Covid, tot i que podrem fer moltes coses si prenem precaucions".


Més pacients crítics, més morts

Ara per ara, en qualsevol cas, la tercera petició consecutiva per poder aplicar el toc de queda arriba quan la baixada de contagis ja és visible, i també la millora de diversos indicadors, però, quan encara augmenten els ingressos hospitalaris i, sobretot, els pacients Covid crítics a les UCI, que es produeixen deu dies o dues setmanes després de detectar-se els positius.

 

Així, en els últims set dies han ingressat a les unitats de cures intensives 171 persones. Si el 20 de juliol, després d'una xifra rècord de 57 ingressos UCI en un sol dia, hi havia 364 pacients crítics, aquest dimarts se n'han notificat 535.

 

Aquesta pressió hospitalària, d'altra banda, també es tradueix en un augment de defuncions, perfectament visible si s'observen les xifres setmanals.

 

Entre el 17 i el 23 de juliol, l'última setmana amb les dades consolidades, s'han registrat 103 morts causades per la pandèmia. Els set dies abans, entre el 10 i el 16 de juliol, en canvi, Salut va notificar un nombre força inferior, 43 defuncions. I la setmana anterior, del 3 al 9 de juliol, n'hi va haver 18.

 

En total, la pandèmia, a Catalunya, ha causat la mort de 22.490 persones.
 

El TSJC demana més informació

En la interlocutòria que avala la segona setmana de toc de queda, el TSJC reconeix l'esforç del govern per reduir al màxim l'afectació de les restriccions, però demana al govern que, en les futures sol·licituds, hi inclogui més informació sobre la situació epidemiològica, com la incidència per franges d'edat, i que especifiqui el nombre de professionals sanitaris que setmanalment estan de baixa per la Covid-19.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19DesescaladaToc de queda
Anar al contingut