El govern proposa apujar l'IRPF a les rendes més altes i també l'impost de successions
Quim Torra i Pere Aragonès, al Parlament, durant el debat de l'avantprojecte dels pressupostos (ACN)

El govern proposa apujar l'IRPF a les rendes més altes i també l'impost de successions

Nou intent del vicepresident Aragonès de convèncer els comuns perquè donin suport als pressupostos

RedaccióActualitzat

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha concretat aquest dimecres al Parlament una proposta fiscal que busca atreure més suport de grups com els comuns per al seu projecte de pressupostos del 2019.

Aragonès ha avançat que s'elevaria fins al tipus màxim (25,5%) el tram autonòmic de l'impost sobre la renda a les rendes a partir dels 120.000 euros. Segons Aragonès, encara hi ha marge per a aquesta alça, en comparació amb altres comunitats autònomes que ja han optat per aplicar el tipus màxim.

Segons el vicepresident, aquesta mesura permetria incrementar la recaptació anual en 16,3 milions d'euros, tot i que encara no aquest any.


Menys bonificacions a l'impost de successions

També es proposa reduir les bonificacions fiscals en l'impost de successions per als grups 1 (descendents menors de 21 anys) i 2 (ascendents i descendents). Es mantindria igual per als cònjuges. L'increment de recaptació anual es calcula en uns 83 milions d'euros.

Aragonès ho ha explicat així:

"Se'ns demanava recuperar els nivells de despesa del 2010, i ho fem en la despesa corrent en l'àmbit social. Se'ns demanava explorar tot l'espai possible en matèria de fiscalitat, i ho fem."

El paquet de mesures fiscals inclou també un increment de l'impost d'actes jurídics documentats, que en el cas de les hipoteques han de pagar els bancs, després de la polèmica per la sentència del Suprem. El tipus d'interès aplicat pujaria mig punt fins al 2%, amb una recaptació estimada de 77 milions extres.

 

Durant la seva exposició al Parlament, el president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha dirigit als grups parlamentaris apel·lant a "l'obligació" de donar resposta a les "principals urgències":

"No posin els interessos electorals per sobre les necessitats de la ciutadania"


Uns comptes amb més despesa social

L'avantprojecte dels pressupostos, que han arribat aquest dimecres a la Generalitat, també retorna la despesa corrent en les àrees socials als nivells del 2010, abans de les retallades

En els comptes, s'hi preveu un creixement de la despesa d'un 7% aproximadament. A més, inclouen un augment de la despesa de 1.715 milions d'euros. D'aquests, 1.220 anirien a despesa social.

Ho explicava aquest dilluns el mateix titular d'Economia, Pere Aragonès, a la roda de premsa posterior al Consell Executiu.
 

 

ARXIVAT A:
Generalitat de CatalunyaPere AragonèsEn comú
Anar al contingut