El govern preveu que el PIB català es desplomi almenys un 7,6% i demana 4.000 milions

Aragonès proposarà al govern espanyol la creació d'un fons Covid per a les autonomies

RedaccióActualitzat

El govern català ha quantificat, per primer cop, quin serà l'impacte inicial del coronavirus a l'economia catalana: un retrocés del -7,6% aquest any. Aquesta parada forçada per la Covid-19 es traduiria, a més, en un increment molt elevat de la taxa d'atur, que passaria del 10,6% actual fins al 17%.

Si tot va bé, la previsió és que l'any que ve ja tornaríem a créixer, un 6,5%. Pel que fa a l'atur, previsiblement, es reduiria fins al 14%. Però aquest seria l'escenari més optimista.

 

Segons ha explicat en roda de premsa el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, si les administracions prenen decisions menys contundents en matèria econòmica i els efectes de la crisi sanitària són més persistents, la caiguda podria arribar al -8,8% i l'atur al 18%.

En aquest supòsit, la recuperació també seria molt més lenta.

"La previsió és que hi hagi una afectació important sobre el consum de les famílies. El paper de les administracions públiques és determinant."

 

 

Per aquest motiu, Aragonès ha apostat per una política "expansiva" que ajudi a combatre els efectes econòmics de la Covid-19.

"No és el moment de fer retallades. Cal dotar de tots els recursos econòmics el sistema sanitari i assistencial, i ho estem fent."

 

Un fons Covid

És per això que el conseller d'Economia proposarà dilluns al govern espanyol la creació d'un fons Covid per a les autonomies, que s'hauria de nodrir dels recursos procedents del govern espanyol i els que puguin venir de la Unió Europea o el BCE.

Segons les seves estimacions, "Catalunya necessita 4.000 milions d'euros per recuperar l'economia" i "caldrà flexibilitzar els límits de la capacitat d'endeutament". Segons el conseller, 2.000 són per fer front a la crisi sanitària i l'altra meitat per posar les bases de la recuperació econòmica.

ARXIVAT A:
Pere AragonèsCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut