Barcelona

Puigdemont: "Fins i tot si guanya el 'no', res tornarà a ser el mateix"

El govern presenta la Llei del referèndum en un acte al TNC, en què defensa que el referèndum de l'1-O està emparat per la legalitat i la legitimitat

Irene VaquéActualitzat

La Llei del referèndum estarà emparada per la llei internacional i donarà protecció a tots els treballadors que hi participin, siguin funcionaris o no. És un dels missatges que ha llançat el govern de Junts pel Sí, que ha presentat la norma en un acte obert al públic al Teatre Nacional de Catalunya, en què s'han mantingut algunes incògnites sobre com s'elaborarà el cens o al voltant de la votació dels residents a l'estranger.

A mitja tarda, algunes persones ja feien cua per entrar a l'acte, batejat com "Garanties per a la democràcia. Per un referèndum legal, efectiu i vinculant". Com a etiqueta, #ComSempre, una expressió que han fet servir de forma recurrent durant els parlaments per destacar que els catalans viuran l'1 d'octubre una votació "amb totes les garanties".

"Podem garantir als ciutadans de Catalunya que el dia 1 d'octubre votarem", ha afirmat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El cap del govern ha remarcat que el referèndum és la garantia que poden tenir tant els partidaris del 'sí' com els del 'no':

"Fins i tot si guanya el 'no', res tornarà ser el mateix, les coses ja hauran canviat. Un vot sobirà per la pertinença a Espanya es farà des de la dignitat democràtica i des del respecte escrupolós que el poble de Catalunya té el dret a decidir el seu futur."

 

Puigdemont ha dit que "no hi haurà xoc de trens, sinó que un tren quedarà en via morta, el de l'statu quo". El president ha alertat que, encara que el govern espanyol actuï contra polítics, treballadors o empreses privades, no podrà aturar la gent. El president ha indicat que les persones estan al darrere de "dos aspectes claus, que són la participació i el resultat":

"Cap actuació no podrà paralitzar l'element clau, no podrà actuar contra les persones. I la victòria la farà possible la gent."

 

El vicepresident, Oriol Junqueras, ha assenyalat que el govern vol que el referèndum sigui "un exemple genuí de democràcia". Pel dirigent republicà, el govern compta tant amb la legitimitat com amb la legalitat per convocar la gent l'1 d'octubre. I ha afegit que "l'Estat espanyol està obligat per llei a emparar aquest referèndum", com a signant dels tractats dels Drets Humans.

"L'Estat espanyol, que s'ha autoimposat respectar el conjunt d'aquests drets i, singularment, el dret a decidir de tots els pobles, també està obligat per llei a emparar aquest referèndum. Ja sabem que no ho vol fer, però nosaltres hem d'explicar que la legalitat ens empara."

 

 

El president i la portaveu de Junts pel Sí, Jordi Turull i Marta Rovira, han desgranat alguns articles de la llei. Rovira ha remarcat que el marc legal "s'emparà en la legalitat internacional" i, més concretament, en "el primer dels Drets Humans, que és el dret a l'autodeterminació".

Rovira ha concretat que hi haurà una única circumscripció electoral, Catalunya, dividida en 4 demarcacions. Les meses es constituiran tal com s'ha fet sempre en els comicis. Es crearà una Sindicatura Electoral pròpia que serà un òrgan "independent, autònom i imparcial", format per juristes i politòlegs "de reconegut prestigi" i que escollirà el Parlament.

No s'ha concretat com s'elaborarà el cens. Podran votar tots els catalans majors de 18 anys i que tinguin dret a votar en unes eleccions al Parlament de Catalunya.

Pel que fa al vot dels catalans a l'estranger, Rovira ha explicat que hauran d'estar inscrits tant al Centre de Residents Espanyols Absents com al Registre de Catalans a l'Exterior. "Serà a través d'aquest registre que la Generalitat es posarà en contacte amb els catalans que viuen a l'estranger per donar-los les instruccions de com podran votar".

Jordi Turull, per la seva part, ha destacat que el govern vetllarà "per tenir més garanties democràtiques que mai" i serà ferm davant un Estat que "no pararà d'empipar". "Ningú podrà dir als treballadors que participin al referèndum que incompleixen la llei", ha advertit.

El públic l'ha ovacionat quan ha anunciat que el resultat serà vinculant i, per tant, si hi ha més vots afirmatius que negatius, "implica la independència de Catalunya". Els aplaudiments s'han transformat en alguns "no" quan ha afegit que, si predominen els vots negatius, el resultat comportarà convocar eleccions autonòmiques.

 

El primer a intervenir en l'acte ha estat el cantautor Lluís Llach, diputat de JxSí, que ha agraït a la CUP que, sense ells, "el camí hauria estat impossible" i ha defensat el suport popular a la via independentista:

"Acceptem la responsabilitat d'anar al capdavant perquè sabem que no hi anem sols. Avui encara sou més gent acompanyant-nos que la munió de persones que el 27 de setembre del 2015 ens vau delegar el mandat democràtic de complir un somni compartit."

La sala gran del TNC ha quedat plena. Entre els assistents, diputats de Junts pel Sí, la CUP i també de Podem i EUiA i representants de les entitats sobiranistes i municipalistes, com Òmnium, l'ANC i l'AMI. A primera fila, l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, i el nou conseller de Cultura, Lluís Puig, que aquest mateix dimarts ha rellevat Josep Baiget, cessat després de qüestionar que es pugui fer el referèndum.

Al matí, en un altre escenari, l'auditori del Parlament, ja s'han donat alguns detalls, com ara que, si guanya el "sí" en el referèndum de l'1 d'octubre, la independència es proclamarà en 48 hores.

La llei no estipula un mínim de participació perquè el resultat sigui vinculant. I fixa que les garanties queden en mans d'observadors internacionals presents durant la preparació i celebració del referèndum.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut