Quim Torra, en el debat de política general el 16 de setembre del 2020. Horitzontal.
Quim Torra, en el debat de política general el 16 de setembre del 2020. Horitzontal.

El govern prepara l'obertura de tres delegacions de la Generalitat més a l'exterior

El president assegura que s'està treballant per dur representacions del govern a Austràlia i Nova Zelanda, el Japó i el Senegal

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat durant el debat de política general del Parlament de Catalunya l'obertura de tres delegacions catalanes a l'estranger. 

Amb aquestes tres, seran 18 les delegacions que tindrà la Generalitat a l'exterior, i passarà a tenir presència institucional als cinc continents. Està previst que l'obertura s'aprovi al Consell Executiu les pròximes setmanes.

Després de l'autorització del Ministeri d'Exteriors espanyol de tres delegacions a Tunísia, l'Argentina i Mèxic, Torra assegura que s'està treballant per dur representacions del govern a Austràlia i Nova Zelanda, el Japó i el Senegal.

L'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola va significar el tancament de totes les delegacions de la representació de Catalunya a l'exterior tret de la de Brussel·les, una dotzena.

El juny del 2018, l'exconseller d'Exteriors Ernest Maragall va reobrir via decret i amb caràcter d'urgència les delegacions del Regne Unit, França, Alemanya, Itàlia, Suïssa i els EUA.

El gener del 2020, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anular el decret del 2018. El tribunal estimava, així, el recurs que el Ministeri d'Exteriors va presentar contra la iniciativa de la Generalitat.

A finals del 2018, el govern espanyol ja havia desautoritzat l'obertura de sis delegacions més a Àustria, Estònia, Croàcia, Portugal, Suècia i el Líban. En canvi, va permetre l'obertura de tres delegacions a Tunísia, l'Argentina i Mèxic, una fita que el president Torra ha posat en valor.

Així, actualment no hi ha cap procés obert contra cap de les delegacions catalanes. La Generalitat té obertes delegacions a EUA, Alemanya, França, el Regne Unit, Itàlia i a Portugal.

També té delegació davant la Unió Europea de Brussel.les, a l'Europa Central (Viena), als Balcans (Zagreb), als països nòrdics (Estocolm), als Bàltics (Riga) i a la Mediterrània (Beirut), a més de les ja esmentades a Tunísia, Mèxic i Argentina.

ARXIVAT A:
Generalitat de CatalunyaDebat política general
Anar al contingut