Barcelona

El govern pensa enllestir els comptes aquest mes i el Parlament els vol debatre el 8 de juny

Neus Munté diu que treballen perquè els comptes entrin dimarts que ve o l'altre al Parlament i afirma que no es plantegen un altre escenari, en referència a la possibilitat d'un avançament electoral

RedaccióActualitzat

La mesa del Parlament treballa perquè el 8 de juny es faci el debat a la totalitat dels pressupostos, sempre que el Consell Executiu aprovi el projecte de llei abans que acabi el mes. Des del govern, la consellera de Presidència i portaveu, Neus Munté, ha dit aquest migdia, un cop acabada la reunió de l'executiu, que estan treballant perquè els comptes puguin entrar al Parlament dimarts que ve o el de la setmana següent. Quan li han preguntat si podria haver un avançament electoral en el cas que no s'aprovin aquests comptes, Munté ha afirmat: "No ens plantegem un altre escenari que no sigui l'aprovació d'aquests pressupostos i continuar tirant endavant el full de ruta."

En la seva reunió d'aquest dimarts, la mesa del Parlament ha plantejat aquesta opció, si bé depèn que el govern aprovi abans que acabi el mes els pressupostos de la Generalitat i que aquest òrgan i la Junta de Portaveus acordin avançar el ple dels dies 15 i 16 de juny al 8 i 9 del mateix mes, per no coincidir amb la campanya de les eleccions del 26 de juny.

Segons han informat fonts parlamentàries, si finalment el debat a la totalitat dels Pressupostos es fa el 8 de juny, posteriorment, el dia 13 del mateix mes, començarien els debats en comissió. D'acord amb aquest calendari provisional que ha abordat la mesa, el ple final per a l'aprovació dels Pressupostos es faria els dies 20 i 21 de juliol.

Munté descarta que el govern pugi l'IRPF

Neus Munté ha advertit que els pressupostos de la Generalitat són "imprescindibles" per seguir amb el full de ruta sobiranista i per afrontar l'emergència social, i ha rebutjat que el projecte inclogui una pujada de l'IRPF. La consellera ha dit que "no s'ha tractat cap proposta d'increment de l'IRPF", un debat que és, segons la seva opinió, "més mediàtic que polític", tot i que va ser el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, qui va dir que estudiava l'augment d'aquest impost a les rendes altes.

A la compareixença informativa, Munté també ha assenyalat que respecten que el Parlament i els grups "invitin, rebin i dialoguin amb qui considerin oportú", després de preguntar-li per la visita a la cambra que farà demà dimecres el secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi. "El màxim respecte sobre aquesta qüestió", ha expressat la portaveu, que ha aclarit que no està previst que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, rebi al dirigent abertzale.

Otegi es reunirà amb membres de la Comissió d'Acció Exterior i Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència a porta tancada, dins dels contactes regulars que es fan al Parlament. A la tarda, Otegi participarà en un debat sobre sobiranisme organitzat pel Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (Ciemen) a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats de Barcelona.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut