Damià Calvet, aquest migdia, en la compareixença informativa posterior a la reunió del govern (ACN)
Damià Calvet, aquest migdia, en la compareixença informativa posterior a la reunió del govern (ACN)
Barcelona

El govern demana als taxistes i als VTCs una negociació "sense xantatges"

El conseller Damià Calvet afirma que només replantejaran la proposta per regular el sector si hi ha "diàleg i consens"

RedaccióActualitzat

Cinquè dia consecutiu de conflicte del taxi a Barcelona. Amb el ressò de les mobilitzacions d'aquest dilluns, l'atenció se centra en la reunió que els taxistes i els VTCs tindran aquesta tarda, per separat, amb l'executiu per intentar buscar una sortida a una qüestió que està provocant malestar entre les empreses del sector turístic i els comerciants. Tot plegat arran de la proposta de la Generalitat sobre com s'ha de regular la feina de les empreses de vehicles de transport amb conductor (VTC), és a dir Uber i Cabify. Les posicions, però, semblen més distanciades que mai.

En la compareixença informativa posterior a la reunió del govern, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha dit que només es replantejarà la proposta actual si hi ha "diàleg i consens". Calvet, ha defensat la regulació del sector, però "sense xantatges":

"Tot l'entramat de mesures només les modificarem si hi ha consens. I evidentment, si aquest consens és sòlid jurídicament i si és proporcional"

"Ens agradaria que aquest diàleg es pogués fer sense pressió al carrer, sense xantatges i sense violència"

Poc abans, Calvet  ha dit, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", que si el conflicte entre el sector del taxi i els VTCs no es resol, es veuran obligats a demanar a l'Estat que torni a fer una llei marc que doni més força jurídica a les comunitats autònomes. El conseller ha acusat l'executiu de deixar-los en una posició molt feble per desenvolupar les lleis que han de regular el sector.

"Si ens encallem tant, si les posicions són tan irreconciliables, potser haurem de tornar a demanar a l'Estat que legisli de nou, que legisli la base, que ens permeti legislar a nosaltres i a l'àrea metropolitana d'una manera més sòlida, d'una manera més robusta jurídicament."

Calvet ha dit que troba desproporcionat que els taxistes es posin les armilles grogues i barregin el seu conflicte amb el que es viu a França. Ho veu com un entrebanc en les negociacions i que pot acabar perjudicant la imatge del col·lectiu davant dels ciutadans.

 

El portaveu d'Élite Taxi, Alberto Pérez, parlant per un megàfon (EFE)


Les posicions entre els taxistes i el govern continuen doncs molt distanciades. Des d'Élite Taxi -l'associació majoritària del sector-, el seu portaveu, Alberto Álvarez, ha fet aquest advertiment al mateix programa:

"Nosaltres amb Uber i Cabify no ens asseurem a cap taula perquè no hi tenim res a negociar."

Álvarez ha explicat que hi ha el problema del taxi a tot Europa. I en aquest sentit ha revelat que estan "en converses amb els taxistes de Bèlgica perquè facin una visita al senyor Puigdemont". El portaveu ha dit: "Esperem que Catalunya sigui un referent i que hi posi solució."


Els VTCs demanen una negociació entre totes les parts afectades

 

Els VTCs continuen ocupant carrils d'una part de l'avinguda Diagonal (ACN)


Des de les empreses de vehicles de lloguer amb conductor, els treballadors mantenen l'ocupació parcial de l'avinguda Diagonal, pendents de la reunió d'aquesta tarda. Aquest col·lectiu manté el rebuig a la mesura de contractar els seus serveis amb 15 minuts d'antelació. Francesc Carrasco, conductor d'un vehicle VTC, ha dit també a "El matí de Catalunya Ràdio" que aquesta proposta és inacceptable.

"Això seria tancar l'empresa. El client té dret a demanar un vehicle a l'hora que vulgui i quan vulgui. Tu qui ets per dir quan has de demanar-ho en aquest cas."

Carrasco demana, a totes les parts, que s'arribi a un acord.

"Haurien d'entrar en raó els polítics, i les diferents parts afectades, tant el comitè del taxi com les plataformes Uber i Cabify, s'haurien de poder asseure, amb l'Ajuntament i la Generalitat, i arribar a un acord."

Aquests treballadors consideren que hi ha mercat per a tothom i que poden conviure perfectament amb els taxistes.


Colau fa una crida al sector del taxi i dels VTCs demanant-los que no col·lapsin la ciutat

 

Ada Colau, aquest dimarts, a "Els matins" de TV3


L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat, en declaracions a "Els matins" de TV3 un esforç a totes les parts per solucionar el conflicte. A la Generalitat, valentia per plantejar un temps de precontractació raonable, que podria ser d'una hora, i als taxistes, que deixin de col·lapsar la ciutat.

"Entenc que els taxistes mantinguin una presència simbòlica de protesta al carrer, però no entenc que paralitzin i col·lapsin la ciutat."

"Jo no entenc per què el conseller va sortir divendres amb un anunci que ell sabia perfectament que generaria una gran polèmica i que incendiaria el sector del taxi. No entenc per què actuen d'aquesta manera. En tot cas crec que som a temps de reconduir la situació. Hi ha una taula oberta de negociació que es reunirà aquesta tarda. Esperem que en totes les parts hi hagi sentit comú, que hi hagi voluntat."

 

ARXIVAT A:
MobilitatTaxisVTCDamià Calvet
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut