Entrada de la seu del Tribunal de Comptes, a Madrid

Fiances al Tribunal de Comptes: el govern no troba banc i tampoc hi haurà aval de l'ICF

Descarta fer servir l'Institut Català de Finances de moment perquè assegura que no vol comprometre els funcionaris

Actualitzat

La Generalitat no ha trobat, de moment, cap banc que vulgui avalar el fons per protegir els servidors públics a l'hora de pagar fiances en processos oberts als tribunals. El mecanisme dissenyat pel govern preveia que fos un banc qui posés els diners i, en el seu defecte, es preveia que ho fes l'Institut Català de Finances.

En la roda de premsa posterior al Consell de Govern, el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha admès que "les entitats financeres amb les que hem contactat no han considerat oportú acceptar el nostre oferiment de formalitzar la garantia d'aquesta operació".

Tot i això, el govern descarta fer servir l'entitat pública per no comprometre els funcionaris que haurien de signar els expedients. Giró ho ha justificat assegurant "tenint en compte els precedents", suposaria "de ben segur angoixa, inquietud i por tant per a ells com a les seves famílies".

Giró ha lamentat que han tingut poc temps per preparar el fons de 10 milions d'euros anunciat fa quinze dies, i preguntat per si les entitats bancàries havien rebut pressions, ha assegurat que no li consten "més enllà de les declaracions dels partits de la dreta i l'extrema dreta". "Aquestes sí que suposo que tothom va escoltar-les", ha afegit.

Aquest dimecres acaba el termini per a la trentena d'excàrrecs de la Generalitat per pagar els 5,4 milions d'euros de fiança per la promoció exterior del procés. Aquest dilluns, a 48 hores del venciment del termini, el Tribunal de Comptes va rebutjar les peticions d'alguns encausats per obtenir una pròrroga per pagar.

El fons de la Generalitat havia de servir perquè el tribunal no embargués el patrimoni dels encausats, però el govern confia que encara passaran uns dies fins que l'embargament es faci efectiu i que, per tant, hi ha marge per trobar un banc i per trobar "altres vies":

"A partir de demà s'haurà de solucionar aquest problema amb altres vies que em consta que ja s'estan movent d'aquella manera que s'ha mobilitzat aquest país darrerament, que és amb voluntat i complicitat individual i concreta de molts ciutadans i ciutadanes"

La caixa de solidaritat demana als ciutadans que facin donacions per arribar als 5,4 milions. De moment, ha reunit un milió.

A més, Junts ha habilitat també un número de compte i Jordi Sànchez ha escrit a la militància demanant donacions contra rellotge per impedir l'embargament.

Mentrestant, els 32 càrrecs dels governs de Mas i Puigdemont afectats ja es preparen per respondre, almenys de moment, amb l'embargament del seu patrimoni personal.

ARXIVAT A:
Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut