Primer pla de perfil del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, intervenint al ple del Parlament el 10 d'octubre del 2019 (horitzontal)
Primer pla de perfil del vicepresident del govern, Pere Aragonès, intervenint al ple del Parlament el 10 d'octubre del 2019
Barcelona

El govern manté el pla de contenció perquè la bestreta "arriba tard i malament"

Aragonès veu electoral l'anunci del govern espanyol de desbloquejar la bestreta de 875 milions

RedacccióActualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat lliurar a les comunitats els diners que els corresponen aquest any en concepte de bestretes: 4.682 milions en total, dels quals 875 són per a Catalunya.

Un mes abans de les eleccions del 10N, la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha explicat que tenia l'aval de l'Advocacia de l'Estat per tirar-ho endavant, tot i que fins ara deien que no era possible aprovar-ho amb un govern en funcions.

El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha qualificat d'electoral l'anunci del govern espanyol:

 

 

La bestreta que rebrà Catalunya, com totes les comunitats, es calcula fent una estimació del que es recaptarà l'any següent, en aplicació del sistema de finançament actual.

A més, Catalunya també té pendent el cobrament de 443 milions de la recaptació de l'IVA. Corresponen a un canvi normatiu en la gestió d'aquest impost que Hisenda va introduir l'any 2017 i que va significar per a les comunitats perdre la recaptació equivalent a un mes. Aquest deute s'hauria d'haver retornat aquest any, amb la liquidació de l'IVA del 2017.

La via judicial, doncs, es mantindria oberta.

Contenció de la despesa

Segons fonts del Departament d'Economia, el retard en el cobrament de la bestreta d'aquest any fa que ara ja no es pugui revertir el pla de contenció de nova despesa anunciat aquest estiu. El pla també inclou una retallada del 6% del pressupost de les empreses públiques, sense tocar serveis socials ni salaris.

Normalment, cap a l'octubre es fa un tancament de caixa per no incórrer en noves despeses i poder quadrar el pressupost a final d'any.

ARXIVAT A:
Finançament autonòmicEleccions generals 2019-10N
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut