Tòquio

El govern japonès estudia assumir el control de TEPCO, propietària de Fukushima

El govern japonès estudia assumir el control de la companyia elèctrica TEPCO, que gestiona la central nuclear de Fukushima. El portaveu de l'executiu nipó, Yukio Edano, s'hi ha referit en una compareixença pública on, per primera vegada des del terratrèmol, no vestia amb granota blava. El canvi de vestit coincideix amb l'inici, aquest 1 d'abril, de l'any fiscal al Japó. "És hora de demostrar que el govern farà un pas endavant cap a la reconstrucció", ha dit Edano, ja vestit amb targeta i corbata. Pel que fa a TEPCO, les accions de la companyia han pujat després que el diari japonès "Mainichi" publiqués aquest divendres que el govern japonès planeja assumir el control de l'entitat mitjançant una injecció de fons públics.

Actualitzat
Tres setmanes després del sisme més greu que ha patit el Japó l'alarma no remet per la precària situació a la central nuclear de Fukushima I. Per això, el govern del Japó estudia assumir el control de la companyia elèctrica TEPCO, la responsable de la gestió de la central nuclear. El portaveu de l'executiu nipó, Yukio Edano, s'hi ha referit en una compareixença pública on, per primera vegada des del terratrèmol de l'11 de maig, no vestia amb granota blava.

Alguns mitjans de comunicació apunten que la intervenció governamental podria passar per injectar fons a la companyia, però per sota del 50%, per evitar nacionalitzar-la.

TEPCO assegura que no sap res de les intencions de l'executiu japonès d'intervenir en les decisions de l'empresa i considera que no seria el moment adequat per plantejar-se una reestructuració del seu organigrama. Tot i això, els rumors ja han fet pujar el preu de les accions de la companyia.

D'altra banda, TEPCO es planteja ajornar les feines menys urgents a la central de Fukushima per garantir la seguretat dels operaris, que no tenen prou mesuradors de radioactivitat.

Recerca de desapareguts

Els exèrcits del Japó i dels Estats Units, en una operació conjunta amb 25.000 efectius, han començat avui una campanya intensiva de recerca de les més de 16.000 persones desaparegudes, moltes de les quals haurien estat arrossegades al mar pel tsunami posterior al terratrèmol de l'11 de març.

De la recerca en quedaran excloses les zones a menys de 30 quilòmetres de la nuclear de Fukushima I, pels alts nivells de radiació que s'hi registren. A l'operatiu, que durarà tres dies, s'hi sumaran policies, bombers i guardacostes. També s'hi desplegaran vaixells i helicòpters per accedir a les zones més allunyades i més arrasades per les onades del tsunami.

Ajuda contra la radiació

A més, les forces armades nord-americanes han decidit enviar al Japó una unitat de "marines" especialitzada en emergències nuclears. Es tracta de 140 efectius, entrenats per a operacions de recerca i rescat i també per netejar materials contaminats amb radiació elevada.

El nou recompte de víctimes puja fins a 11.500.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut