Tòquio

El govern japonès admet que viu la pitjor crisi des de la Segona Guerra Mundial

El Japó viu la situació més greu des de la Segona Guerra Mundial, arran del sisme marí i les conseqüències que se n'han derivat. Ho ha dit el primer ministre japonès, Naoto Kan, que ha insistit que la situació a la central nuclear de Fukushima continua sent greu. El govern no descarta una fusió dels reactors 1 i 3, i reconeix el risc d'explosió. Hi ha 180.000 persones evacuades. Totes les informacions apunten a un desastre del nivell de Txernòbil, però les autoritats asseguren que el cofre de protecció conté la radiació.

Actualitzat
El Japó viu sota l'angoixa no només pel desastre provocat pel terratrèmol i el posterior tsunami, amb milers de morts i desapareguts i ciutats devastades, sinó també per una catàstrofe nuclear.

El govern admet que hi ha risc de fusió del nucli en els dos reactors afectats de la planta de Fukushima: l'1 -que ja estava danyat- i ara també el 3, perquè s'han trobat partícules químiques en l'aire que així ho indiquen. A més, hi ha problemes de refrigeració al segon reactor. Per tot plegat, les autoritats admeten fins i tot el risc d'explosió a la planta.

Aquest tipus d'accident és el que va patir la central de Txernòbil, tot i que el govern no confirma encara aquest extrem. La planta japonesa, però, manté intacte l'encofrat protector per contenir la radiació. De fet, els experts descarten un incident similar al de la planta ucrainiana i creuen que els efectes seran en un àmbit local.

Les autoritats asseguren que s'està treballant a marxes forçades per refredar els dos reactors. Un d'ells s'ha intentat refredar amb una vàlvula de descompressió després d'haver-se quedat sense aigua. Això ha provocat una fuita controlada de radioactivitat. Els nivells radioactius han superat els límits legals, però tant l'empresa com el govern japonès asseguren que no són nocius per a la salut.

De forma preventiva, les autoritats han evacuat 140.000 persones en 20 quilòmetres a la rodona. També estan preparats per repartir iode entre la població, una substància que ajuda a prevenir la contaminació per radiació.

Amb tot, les autoritats municipals confirmen que hi ha nou persones afectades per l'exposició a la radioactivitat. L'Agència de Seguretat Nuclear creu que n'hi podria haver entre 70 i 160. Tot i això, la població japonesa viu la situació amb certa calma. No passa el mateix amb els europeus residents en ciutats com Tòquio i Yokohama, alguns dels quals han fet les maletes per allunyar-se de la central nuclear.

Explosió espectacular

Dissabte, es va produir una explosió en la zona d'un dels dos reactors que ara presenten problemes. Quatre treballadors d'un equip especalitzat van resultar ferits.

Tot i l'espectacular núvol de fum que es va aixecar a la central, la companyia que gestiona la planta de Fukushima assegura que la deflagració no va afectar el reactor. Explica que el cofre que conté el reactor i que evita possibles fugues radioactives està intacte.

Mentrestant, el país mira de recuperar-se dels efectes del terratrèmol. Les dimensions de la destrucció causada pel sisme de 8,9 graus al Japó creixen a mesura que avancen les hores. Ara són ja 1.800 víctimes, entre morts i desapareguts. Hi ha 300.000 persones evacuades, i centenars de milers de cases sense llum i sense aigua.

Cinquanta anys de vida

La planta de Fukushima fa mig segle que funciona. Oberta el 1961, és la planta número 1 de Tokyo Electric Power (TEPCO) en aquesta població. Coneguda amb el nom de Daiichi, està situada a uns 270 quilòmetres al nord-est de Tòquio.

La central estava en bones condicions i actualment tenia permís per continuar activa fins a l'any 2021.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut