El govern italià no canvia els pressupostos malgrat les exigències de Brussel·les

El govern italià no canvia els pressupostos malgrat les exigències de Brussel·les
Roma

El govern italià no canvia els pressupostos malgrat les exigències de Brussel·les

Redacció Actualitzat
El primer ministre italià, Giuseppe Conte, a Brussel·les, en la cimera europea del 18 d'octubre (Reuters)

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, a Brussel·les, en la cimera europea del 18 d'octubre (Reuters)

El govern italià ha anunciat que no modificarà els seus pressupostos del 2019, que preveuen un augment del dèficit del 2,4% del PIB, malgrat les exigències de Brussel·les, que el mes passat va rebutjar els comptes, en una decisió inèdita.

És la primera vegada que la Comissió Europea tomba el pla pressupostari d'un país de l'Eurozona des que va entrar en vigència el Pacte d'Estabilitat i Creixement. L'executiu del la UE creu que els comptes presentats pel govern italià tenen un "risc particularment greu d'incompliment".

Malgrat tot, pocs minuts abans que expirés el termini de la Comissió Europea per presentar uns nous comptes, a la mitjanit d'aquest dimecres, el govern italià de coalició del Moviment 5 Estrelles i la Lliga Nord s'ha reafirmat en els pressupostos, en una posició que ja va anunciar l'endemà del veto comunitari.

El ministre d'Economia i Finances, Giovanni Tria, ha assegurat que "la taxa de creixement no es negocia":

"Les previsions són, de fet, el resultat d'una avaluació exquisidament tècnica. Per aquest motiu, no poden convertir-se en objecte de negociació per ningú, dins o fora del govern."

Tria ha oficialitzat la decisió del govern italià en una carta enviada al vicepresident de la UE, Valdis Dombrovskis, i al comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, en la qual afirma que la decisió d'aprovar uns pressupostos amb un dèficit del 2,4% "manté tota la seva validesa", tot remarcant que el 2,4 és un límit "insuperable".

 

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, i el ministre d'Economia, Giovanni Tria, durant una sessió al Parlament (Reuters)

 

Di Maio i Salvini defensen els comptes

El vicepresident del govern i ministre de Desenvolupament, Luigi Di Maio, ha reiterat que mantenen l'objectiu de dèficit en el 2,4%:

"No hi ha novetats legislatives, hi ha el compromís de contenir el dèficit"

Els comptes italians van acompanyats d'un quadre macroeconòmic en el qual l'executiu estima un augment del dèficit del 2,4% el 2019, el 2,1% el 2020 i l'1,8% el 2021.

Aquest augment del dèficit el govern de Conte el vol utilitzar per finançar les seves polítiques expansives, una decisió que Brussel·les rebutja en el cas d'un país amb un deute que supera el 131% del PIB.

Di Maio ha defensat que aquests pressupostos són els que van votar els italians en les eleccions del 4 de març, quan el Moviment 5 Estrelles i la Lliga van ser les formacions més votades, segons ell, "per acabar amb l'austeritat i fer uns comptes expansius":

"Per part nostra, el pressupost no canvia. Ni pel que fa a xifres, ni a les previsions de creixement, perquè és la nostra convicció que aquest pressupost és el que necessita el país per tornar a créixer. L'últim govern no va invertir ni un sol euro per a les empreses i els ciutadans."

 

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, entre els vicepresidents Luigi Di Maio i Matteo Salvini (Reuters)

 

Quan entrava a la reunió del Consell de MInistres extraordinari que s'ha reafirmat en els comptes rebutjats per la Comissió Europea, l'altre vicepresident, Matteo Salvini, ha dit que han preparat uns comptes més socials:

"Estem treballant per a uns pressupostos que garanteixen més llocs de treball, més drets a les pensions i menys impostos no per a tots, però sí per a molts italians. Si a Europa li agrada, estarem contents. Si no, tirarem endavant."

Abans, a més, Salvini ha fet un missatge a Twitter mostrant una ampolla de vi i dient que "es destapa una ampolla de Nebbiolo i la nit té un gust diferent".

 

 

Davant d'aquest desafiament del govern italià, ara cal veure com reaccionarà la Comissió Europea, que podria obrir un procediment de sancions sense precedents en la història de la UE.

TEMES:
Unió Europea Itàlia