Barcelona

El govern insisteix que prendrà totes les mesures necessàries per garantir l'aigua de boca

El govern català intenta esmorteir les desavinences internes sobre el possible transvasament del Segre a la conca del Llobregat. El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, ha dit, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal de l'executiu, que el govern preferiria no haver de dur a terme aquest transvasament, però que, si no li queda més remei, ho farà. Nadal ha considerat "secundari" el debat sobre si el projecte és un transvasament o no. A més, ha esquivat les preguntes relacionades amb la negativa del govern espanyol de traspassar aigua del Segre i ha obert la porta, a mitjà i llarg termini, a un hipotètic transvasament del Roine, com demana CiU.

Actualitzat
El govern català no descarta qualsevol mesura per aconseguir el que assegura que és el seu principal objectiu: garantir l'aigua de boca. I, a mitjà i llarg termini, no tanca la porta a res, fins i tot, al transvasament del Roine. En la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu, el conseller Joaquim Nadal s'ha mostrat menys bel·ligerant al transvasament del Roine que proposa CiU. Ara com ara, ha dit, ni en el futur més immediat, no és una solució a la sequera, però Nadal entén que, tot i el caràcter antitransvasista del tripartit, no es pot descartar més endavant.

"El govern dóna ara prioritat absoluta a les solucions que siguin aplicables d'ara fins al mes d'abril, i totes les altres han de ser objecte d'una anàlisi més profunda, per la qual cosa no hi ha cap solució que es pugui descartar a mitjà o llarg termini".

De moment, el govern català continuarà amb les obres per poder fer un transvasament puntual Segre-Llobregat. Malgrat la negativa del govern espanyol, les obres es poden iniciar a final de mes per tenir-ho a punt, si fa falta aigua la tardor que ve. Nadal ha subratllat que aquesta és "l'ultimíssima solució" que s'estudia per garantir l'aigua de boca a tots els ciutadans, "visquin on visquin".

Malgrat la insistència dels periodistes, el conseller ha evitat contestar les preguntes sobre l'oposició del govern espanyol en funcions a la captació del Segre. Això sí, s'ha mostrat convençut que "més enllà d'algunes manifestacions públiques" la Generalitat trobarà, dins i fora de Catalunya, "la màxima col·laboració institucional" per aconseguir l'objectiu de garantir l'aigua de boca a tothom. A diferència del que passa habitualment, Nadal s'ha negat a fer declaracions en castellà sobre aquest afer.

Nadal manté que és una captació, Tura admet que és un transvasament

Respecte del nom que ha de tenir el projecte, que ell mateix va batejar com una "captació temporal d'aigua", el conseller ha afirmat que les "qüestions semàntiques i que giren al voltant de la casuística" són "secundàries". Dit això, s'ha preguntat: "Passar aigua d'un got a un altre és un transvasament, sí o no?".

Al marge de les interpretacions, Nadal ha continuat defensant que el projecte no és un transvasament, sinó una captació, perquè té "caràcter temporal" i això "contrasta amb el caràcter fix i permanent de l'únic transvasament que avui en dia existeix a Catalunya, que és del Ter al Llobregat".

Les declaracions de Nadal han tingut lloc després que, per primera vegada, un membre del govern hagi admès que la proposta és un transvasament. En declaracions a Catalunya Ràdio, la consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha admès que el projecte és un transvasament. Tura s'ha remès a l'Institut d'Estudis Catalans "que va resoldre això i ens va dir que qualsevol pas d'aigua d'un riu a un altre se li diu transvasament i que no calia buscar altres eufemismes".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut