Barcelona

El govern inclou menors i tercera edat en la lluita contra la violència domèstica

El govern ha decidit que la lluita contra la violència a la llar també s'amplïi a les persones de la tercera edat i als menors. El conseller d'Interior, Felip Puig, ha presentat el Pla de Seguretat i Atenció a les Víctimes de la Violència Domèstica. Té una vocació més preventiva, ja que preveu la creació d'aquesta plataforma digital que permetrà fer un seguiment de la víctima i conèixer el seu entorn per evitar que sigui agredida. El pla ja s'ha començat a aplicar, però no estarà implementat del tot fins a mitjans de l'any que ve.

Actualitzat
Una de les formes de violència a la llar més invisibles és la que afecta la gent gran, que és molt difícil que denunciï els seus familiars, dels quals tot sovint depèn. Tot i així, l'any passat, hi va haver 1.316 delictes i faltes penals contra aquest col·lectiu i 1.404 contra els menors. Però el gran gruix dels delictes registrats per la policia tenen com a víctimes les dones, amb 18.547.

És per això que el nou pla contra la violència domèstica té una dimensió més integral i engloba aquests tres col·lectius. La tipologia dels delictes demostra que els violents actuen d'una manera molt similar contra els tres grups de risc. Els delictes més freqüents són sempre els maltractaments físics puntuals, la violència física i psíquica continuada i les amenaces.

El nou pla de seguretat pretén treballar amb un nou enfocament, més centrat en la víctima, que no pas en el fet delictiu. A més, segons el Departament d'Interior, l'objectiu del pla és més prevenir que no pas actuar quan ja s'hagi comès el delicte. "Es basa també en una voluntat d'anar analitzant més l'ecosistema particular, individual, col·lectiu, social i proper de totes les persones subjectes a aquest risc, i, per tant, la valoració del risc serà també un dels elements clau d'aquest pla i d'aquesta actuació, "ha assegurat el conseller Puig en la presentació del pla al Parlament.

Per fer aquesta valoració del risc, es crearà una plataforma digital per coordinar la informació provinent de diferents àmbits, el policial i judicial, però també el sanitari, l'educatiu o els serveis socials. Aquesta plataforma permetrà a la policia tenir la màxima informació de les víctimes i evitar agressions.

D'altra banda, Felip Puig ha obert la porta als patrullatges mixtos dels Mossos d'Esquadra i les policies locals mentre no s'enllesteixi el marc legal que concreti les competències de cada cos.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut