La Generalitat avança en el seu pla per dotar els ciutadans de drets digitals
La Generalitat avança en el seu pla per dotar els ciutadans de drets digitals

El govern impulsa un nou model d'identitat digital "autosobirana", l'IdentiCAT

RedaccióActualitzat

La Generalitat avança en el seu pla per dotar els ciutadans de drets digitals. Aquest dissabte, el president Quim Torra i el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha presentat l'IdentiCAT, el projecte de nou model d'identitat digital, "descentralitzada i autosobirana".

Es tracta de crear una identitat digital que permeti fer tota mena de tràmits garantint la protecció de dades. Per això, serà el ciutadà qui en serà el propietari. Cada usuari gestionarà les seves dades, decidirà quines vol compartir i quines no, i amb qui. Segons la Generalitat, l'administració només les validarà.

Puigneró: "La República que volem empodera els ciutadans, no controla, dirigeix ni tracta els seus ciutadans com a mercaderia digital. IdentCAT és una eina."

Això es faria amb una tecnologia que garantiria la seguretat molt més que ara. D'aquesta manera es protegiria l'usuari contra robatoris massius de dades, com els que han patit algunes xarxes socials. També es reduiria l'"efecte gran germà", de control de les administracions sobre les dades del ciutadà.

Fonts del govern asseguren que ja hi ha entitats financeres i empreses que fan proves pilot en aquest sentit per eliminar intermediaris, i que també se n'estan fent en alguns països europeus. Amb aquest projecte, el govern busca crear un sistema estàndard que pugui utilitzar tothom.

Un exemple: si cal acreditar la majoria d'edat, amb aquest sistema només cal aportar la data de naixement i no mostrar totes les altres dades personals que apareixen en el carnet d'identitat. El govern, però, assegura que no es tracta d'un DNI.

La licitació de la base tecnològica del nou model d'identitat digital arrencarà aquesta setmana per 550.000 euros, amb la intenció del govern que el projecte sigui una realitat el 2020.

 

El president de la Generalitat i el conseller Puigneró (ACN)

 

Segons la Generalitat, el projecte IdentiCAT es pot tirar endavant amb la legislació actual, i, de fet, millora la llei de protecció de dades. Torra afirma que és una proposta pionera:

"Catalunya és el primer país a dotar-se d'una identitat digital descentralitzada en què el ciutadà és l'únic gestor de les seves dades. Som pioners."

D'aquesta manera, Catalunya es posa "a l'altura de països com Estònia, Finlàndia, Noruega i Suïssa", ha afegit.

La iniciativa serà "important pels temps que venen", ha dit Torra, perquè "empodera el ciutadà, cosa que està relacionada amb un dels conceptes clau del republicanisme". A més, ha fet una crida a la ciutadania per ser "ciutadans digitals:

"Convido tots els ciutadans de Catalunya a preparar-se per esdevenir ciutadans digitals amb totes les perspectives que això els pot obrir. Us convido a observar el poder i les possibilitats que ens oferirà el projecte IdentiCAT."

El projecte compta amb un pressupost inicial de 550.000 euros i ara s'ha de concretar quina serà la seva forma tecnològica, que podria ser una aplicació de mòbil.

ARXIVAT A:
Procés catalàDigital Internet
Anar al contingut