El govern flexibilitza contractar aturats i migrants al camp per garantir la mà d'obra

El tancament de fronteres pel coronavirus ha provocat una gran falta de temporers i posa en perill la campanya de la fruita

RedaccióActualitzat

La falta de mà d'obra al camp, a causa del tancament de fronteres com a conseqüència del coronavirus, ha posat en perill les properes campanyes de la fruita.

Bona part dels temporers són d'origen estranger i, amb les fronteres tancades, molts no han pogut arribar: quan falten poques setmanes perquè comenci la campanya, els pagesos alerten que no tindran personal per anar als camps.

Per pal·liar aquesta falta de temporers, el govern espanyol permetrà la contractació d'alguns migrants i persones sense feina que visquin a prop dels llocs de cultiu.

D'aquesta manera, l'executiu pretén cobrir entre 75.000 i 80.000 llocs de treball per assegurar la recollida de fruita. Sempre amb la premissa que els treballadors visquin a prop de la feina per evitar al màxim els desplaçaments.

 

Aturats i autònoms que hagin suspès l'activitat

Treballadors que estiguin a l'atur o autònoms que hagin aturat la seva activitat podran anar treballar a la campanya del camp del seu municipi o els del voltant.

Amb aquest decret, les persones a l'atur podrien compatibilitzar el cobrament del subsidi o altres prestacions socials i laborals a què tinguin dret amb el sou de la feina al camp.

En canvi, en queden exclosos aquells treballadors afectats per un ERTO a causa del coronavirus. Planas ha justificat que els afectats per un ERTO quedin fora d'aquesta mesura perquè creu que tot allò "vinculat al coronavirus no hauria de ser aplicable en aquest context".

 

Pròrroga de permís de treball a migrants

A més, es prorrogarà el permís de treball d'aquelles persones migrades a les quals aquest permís se'ls acabava entre la declaració de l'estat d'alarma i el 30 de juny.

Els joves entre 18 i 21 anys d'altres països que estiguin en tinguin la situació regularitzada també podran acollir-se a la possibilitat de treballar al camp.

De tots ells, només els que tinguin tramitat el permís de residència podran optar al permís de treball excepcional per fer la campanya de la fruita. En queden fora, per tant, tots aquells que no tinguin la residència tramitada.

 

Les entitats socials, crítiques amb la mesura

Des de les entitats socials no es veu amb bons ulls el decret del govern espanyol que ofereix un permís de treball excepcional a joves estrangers d'entre 18 i 21 anys amb permís de residència.

La directora de l'entitat que treballa amb joves extutelats Punt de Referència, Rita Grané, alerta que la mesura no beneficia a tants joves com podria semblar:

"Aquells joves que encara estan en situació d'a veure com em regularitzo, i que, a més, ha quedat tota la tramitació ha quedat aturada per la situació excepcional, tots aquests quedarien fora"

Per la seva banda, l'advocat Albert Parés considera que exposa els joves migrants a contagiar-se del coronavirus sense donar-los dret a un permís de treball més llarg, quan acabi l'excepcional:

"Estem demanant a uns joves de 18 a 21 anys que facin el sacrifici, que tinguin el risc de contagiar-se d'aquest virus i que treballin per nosaltres, això sí, només de manera puntual. I quan acabi, que no tinguin cap mena de recompensa. Per mi és una autèntica barbaritat".

 

 

També ho veu així la Generalitat. El conseller d'Afers Socials, Treball i Famílies, Chakir El Homrani, demana que els joves haurien de poder obtenir una regularització completa:

"Que no sigui excepcional. Que sigui de normalitat. Que no sigui únicament pels 2 o 3 mesos sinó que això representi una regularització complerta que suposi que la persona ja no estigui més en situació de vulnerabilitat".

De regularització completa, precisament, també en parla la Coordinadora Obrint Fronteres, que ho demana basant-se en l'article 127 del Reglament d'Estrangeria, que permetria concedir permisos de residència per raons d'interès públic o de seguretat nacional.

El seu portaveu, Karim Sabni, creu que el supòsit d'interès públic es podria complir ara mateix:

"És una qüestió d'interès públic i social, més que res per garantir els drets de tota la ciutadania. Quan dic tota, tota".

 

Joves migrants caminant per un carrer
Joves migrants caminant per un carrer

 

Planas: "Mesures extraordinàries"

El ministre d'Agricultura, Luis Planas, defensa que, amb aquest decret, el govern espanyol dona una "resposta extraordinària a una situació extraordinària":

"Podrem continuar obtenint i comprant productes de primera necessitat, especialment fruites i hortalisses, amb caràcter regular i a un preu adequat. Tot això implica mesures extraordinàries."

 

Luís Planas, ministre d'Agricultura
El ministre d'Agricultura, Luis Planas (EFE / Moncloa / Borja Puig de la Bellacasa)

 

El decret, que estarà en vigor fins al 30 de juny, vol garantir la producció en les pròximes campanyes agrícoles i també l'abastiment. Entre les campanyes que s'acosten hi ha la de la fruita de pinyol, els cultius d'estiu o la recollida de maduixes, que no són susceptibles de mecanitzar-se i, per tant, hi ha risc que es perdin.

"Assegurem l'abastiment, que no hi hagi increment de preus de cara al conjunt dels ciutadans i és una oportunitat d'aconseguir una feina o salari per a qui treballi al camp en aquesta situació."

Dues terceres parts de la producció agrícola espanyola s'exporta a mercats de la Unió Europea i el ministre ha garantit que el trànsit de mercaderies es continua fent amb normalitat.

 

 

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaCoronavirus Agricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut