El govern exigeix a Endesa que no "amenaci" de tallar la llum a famílies vulnerables
25.000 clients a Catalunya estan pendents de pagament de les factures de la llum
Barcelona

El govern exigeix a Endesa que no "amenaci" de tallar la llum a famílies vulnerables

Reunió de la Generalitat amb diputacions i ajuntaments per fer front comú i defensar el dret de les persones en situació de vulnerabilitat

Actualitzat

Resposta contundent de la Generalitat, les diputacions i els ajuntaments a l'amenaça d'Endesa de tallar la llum a famílies vulnerables si no se'ls paguen 10 milions d'euros del deute acumulat els últims 4 anys.

A la reunió entre ajuntaments, diputacions i Generalitat, s'ha evidenciat l'enuig per l'amenaça d'Endesa i s'ha acordat donar una resposta conjunta a l'energètica. Serà una carta que enviarà la Generalitat.

El conseller d'Afers Socials, Chakir El Homrani, ha explicat que la companyia s'enfronta a expedients i possibles sancions.

"El primer que s'ha de fer és retirar l'amenaça perquè és una amenaça que no es pot complir, és una amenaça que incompleix la llei i és una amenaça que està fora del terreny de joc mínim que hem de tenir les administracions i les empreses subministradores alhora de donar resposta a les famílies amb vulnerabilitat."

Les administracions insistiran en la necessitat de firmar convenis que regulin qui ha de pagar els rebuts de la llum de les famílies vulnerables.

Reunió de les administracions per respondre a Endesa

Ara fa dos anys es va plantejar que l'administració n'assumís la meitat, però no es va firmar res i ara els impulsors de la llei contra la pobresa energètica exigeixen que el deute l'assumeixi Endesa, com explica la portaveu Maria Campuzano:

"Nosaltres diem que amb aquest deute acumulat l'ha d'assumir al 100% l'empresa subministradora. Perquè és un deute legítim i és un deute que s'ha generat perquè no han volgut signar els convenis en el seu moment. A partir d'ara podem parlar de coresponsabilitat."

Malgrat que la llei de la pobresa energètica és de fa 4 anys, les subministradores encara no han signat cap acord amb la Generalitat per fer front a aquesta emergència.


Carta d'Endesa a 250 ajuntaments

L'1 d'agost, a la porta de les vacances, Endesa va enviar una carta a uns 250 ajuntaments catalans. Els proposava pagar a mitges el deute acumulat dels clients vulnerables.

Això serien uns 21 milions d'euros, a pagar al 50 per cent, d'uns 25.000 clients a Catalunya. A més, advertia de començar l'1 d'octubre els tràmits de tallar-los el subministrament si no s'arribava a cap acord.

Segons Endesa, això respon a una voluntat de trobar-hi una solució urgent, mentre que ajuntaments i Generalitat ho han rebut com una amenaça.

La llei de pobresa energètica estableix que ajuntaments i subministradores han d'arribar a acords per finançar aquests deutes. Quatre anys després, encara no s'han firmat, tret d'Agbar.

Ara, el conseller d'Afers Socials creu que és el moment propici per impulsar convenis que deixin clar qui ha de fer front a les factures impagades.

Endesa nega amenaces

Endesa afirma que la carta en què demanaven als ajuntament pagar el 50% del deute és una "proposta", no una "amaneça":

"No preteníem que fos una amenaça, no era l'objectiu per a res, sinó un crit d'alerta a la urgència de trobar una solució."

La companyia demana accelerar les negociacions per solucionar la situació generada per uns impagaments de la factura de llum que qualifica d'"insostenibles".

ARXIVAT A:
Pobresa energètica
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut