El govern espanyol vol regular les feines a l'aire lliure en onades de calor

Aquest dijous celebrarà un consell de ministres monogràfic sobre sequera i crisi climàtica que podria aprovar la modificació del reglament de riscos laborals

Redacció / AgènciesActualitzat

El govern espanyol ha anunciat aquest dimecres que, per reduir el risc per als treballadors, es planteja impulsar canvis legislatius per regular algunes feines a l'aire lliure quan hi hagi episodis de calor extrema.

Ho ha dit la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que ha precisat que ho farà modificant el reglament de prevenció de riscos laborals.

En concret, quan l'Agència Espanyola de Meteorologia decreti alerta taronja o alerta vermella estarà prohibit treballar a l'exterior, exposat al sol i la calor:

"Farem modificacions per incorporar a la legislació laboral mesures específiques de compliments obligatori per a les empreses, adaptarem els llocs de treball a les condicions meteorològiques."


Treballadors de neteja i escombraries

Segons Díaz, serà per protegir principalment els treballadors de la neteja o de recollida de residus, alguns dels quals han arribat a morir per cops de calor, ha recordat.

La ministra també ha anunciat que els canvis al reglament de riscos laborals inclouran reduccions de jornada i canvis en els horaris quan hi hagi avisos de calor extrema.

La previsió de Díaz és aprovar aquesta reforma en el consell de ministres extraordinari monogràfic sobre sequera i canvi climàtic que el govern espanyol farà aquest dijous.

De tota manera, fonts del ministeri de Díaz han dit després que no és segur que les modificacions s'aprovin aquest dijous, i que es podrien aprovar més endavant.

Un termòmetre marca 50ºC a Sevilla, el mes de juliol passat
Un termòmetre marca 50 ºC a Sevilla, el mes de juliol passat (Europa Press / Eduardo Briones)


Mesures "sense precedents"

Fonts de la presidència del govern espanyol ha assegurat que s'aprovaran mesures "sense precedents" per reduir els impactes econòmics negatius en l'agricultura i la ramaderia.

Les mesures inclouran l'ajornament de les quotes per a empreses i autònoms, la reducció de les jornades mínimes per rebre el subsidi agrari i la flexibilització de les ajudes de la PAC entre altres.

Aquestes fonts han fet un recull de les mesures i ajudes a aquests sectors que el govern espanyol ha decidit i aplicat en els últims anys.

Està previst que la compareixença posterior al consell de ministres per explicar les mesures la facin la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, i el ministre d'Agricultura, Luis Planas.

Consell de ministres "electoralista", segons el PP

El PP ha criticat el govern espanyol per aquest consell de ministres perquè s'ha convocat el dia abans de l'inici de la campanya electoral de les eleccions municipals i autonòmiques.

En aquest sentit, tant el líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, com el president de la Junta d'Andalusia, Juan Manuel Moreno Bonilla, ho han qualificat de "claríssimament electoralista".

Tot l'estat espanyol està en alerta per la sequera, amb els embassaments per sota del 50% de capacitat, en el cinquè pitjor any des que hi ha registres.

A Catalunya, la situació encara és pitjor, amb els embassaments en una mitjana del 25% de capacitat, i amb gairebé 500 municipis en situació d'excepcionalitat per la falta d'aigua.

 

 

ARXIVAT A:
SequeraCrisi climàticaGovern espanyol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut