El govern espanyol frena la modificació de l'IRPF a les declaracions conjuntes

Hisenda aclareix que esperarà el dictamen dels experts de la reforma fiscal, tot i que la mesura consta en el pla enviat a Brussel·les per rebre els fons europeus

Actualitzat

A algunes famílies els surt més a compte fer la declaració de la renda conjunta i no individual, perquè els representa pagar menys impostos. Això passa, bàsicament, quan només n'hi ha un que treballa o l'altre guanya molt poc. És una reducció fiscal que el govern espanyol planteja eliminar i que ja s'inclou en el pla que l'executiu va enviar divendres a Brussel·les, per poder rebre fons europeus per recuperar-se de la crisi de la Covid.

Ho ha ha avançat el diari El País, que aquesta mateixa tarda, però, ha publicat un matís: el govern espanyol diu ara que vol esperar un dictamen dels experts de la reforma fiscal, després de les crítiques que ha aixecat aquesta mesura a només dos dies de les eleccions a Madrid.

Fonts de l'executiu central, segons El País, mantenen que no es planteja la supressió del benefici fiscal i que "s'avaluarà la mesura sense incrementar la càrrega fiscal de les famílies".


La justificació de la mesura

El govern espanyol, però, defensa l'eliminacio de la reducció de l'IRPF en les declaracions de renda conjuntes en aquest document com una "adaptació del sistema impositiu a la realitat del segle XXI", i justifica el canvi perquè frena la incorporació de les dones casades al mercat laboral:

"S'inclou la gradual desaparició de la reducció per tributació conjunta mitjançant l'establiment d'un règim transitori, pel fet que genera un desincentiu a la participació laboral del segon perceptor de la renda (principalment dones)."

 

El canvi, doncs, no seria immediat i s'aplicaria progressivament, També hi diu que el sistema tributari no ha de servir exclusivament per tenir uns ingressos per finançar la despesa pública, sinó que "ha de contribuir directament a potenciar l'impacte de les polítiques públiques", com seria el cas de la igualtat de gènere, entre altres.
 

2.400 milions en joc

La reducció per tributació conjunta representa 2.392 milions menys de recaptació a les arques de l'Estat, segons els càlculs de l'AIReF, l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal. Dit d'una altra manera: treure la declaració conjunta pot significar 2.400 milions més d'impostos.

Aquest organisme ja parlava de "desincentiu a la participació laboral de les dones", en un informe sobre beneficis fiscals que va presentar l'estiu passat, tot i que admetia que la declaració conjunta "aconsegueix el seu objectiu al beneficiar a les llars que només tenen un perceptor de rendes".

Ara, hi ha una reducció en la base imposable de l'IRPF de 3.400 euros en les unitats familiars amb dos cònjuges i de 2.150 en les monoparentals.

Hisenda preveu que en la campanya d'aquest any rebrà prop de 3,2 milions de declaracions conjuntes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut