El govern espanyol vol anul·lar les sentències dels tribunals d'excepció franquistes

Actualitzat

El govern espanyol vol anul·lar els tribunals d'excepció franquistes, impulsar les exhumacions i il·legalitzar les entitats que facin apologia de la dictadura. La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha anunciat al Congrés dels Diputats una reforma integral de la Llei de la Memòria Històrica que també pretén crear una comissió de la veritat i la retirada de la simbologia de la Guerra Civil i el franquisme.

Aquesta reforma de la llei també pretén dotar d'un nou significat el Valle de los Caídos "en els termes recomanats per la comissió d'experts que va estudiar la qüestió l'any 2011".

Es preveu també imposar sancions econòmiques a qui no retiri simbologia de la dictadura i estudiar la il·legalització de les entitats i les associacions que facin apologia del franquisme.

D'altra banda, la ministra ha explicat que la reforma també vol reforçar "l'accés als arxius", així com reobrir l'oficina de suport a les víctimes del franquisme:

"És la nostra intenció i el nostre compromís assegurar l'accés a la veritat mitjançant els mecanismes adequats i eficaços que garanteixin el dret a la reparació de les víctimes del franquisme i l'obtenció de les adequades garanties de la no repetició."

Plans de recerca dels desapareguts

Dolores Delgado ha explicat que el Ministeri de Justícia ha creat una Direcció General per a la Memòria Històrica que vol establir "plans de recerca dels desapareguts".

Aquesta direcció general farà públiques les dades d'exhumació anuals, el nombre de persones localitzades, la xifra de peticions registrades i el nombre de prospeccions sense resultat positiu. També publicarà un cens oficial de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura.

"No es tracta de la qualificació de les víctimes d'un bàndol o de l'altre, és una cosa diferent. Es tracta de complir els principis bàsics del dret humanitari, del dret internacional i dels drets humans. I d'una cosa molt més pròxima: de complir la llei i, en la seva falta, definir els mecanismes que la complementen."

Delgado no ha volgut comparar les víctimes del franquisme amb altres víctimes, però ha defensat que és el moment de donar-los "visibilitat" després que hagin estat, segons ella, molts anys en "l'opacitat" i "la indiferència":

"El que farem és donar visibilitat i entrada a altres víctimes que, fins ara, han estat a l'opacitat i més enllà de l'opacitat: han estat en la indiferència, han estat fora de les nostres vides, fora de les nostres memòries. A través de la Direcció General de la Memòria Històrica, es donarà resposta i es buscaran solucions per a la visibilitat i reparació de víctimes que no n'han tingut en 80 anys. En 80 anys! No en un ni dos ni tres: en 80."

ARXIVAT A:
Memòria històrica
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut