Olives i oli d'oliva en unes llsqes de pa
L'oli d'oliva, exclòs del Nutri-score, incapaç de valorar la seva qualitat nutricional
Madrid

El govern espanyol traurà l'oli d'oliva del semàfor nutricional que el perjudicava

El sistema europeu Nutri-score utilitza un algoritme molt criticat per les seves inexactituds a l'hora de comparar aliments diferents

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Consum ha arribat a un principi d'acord per excloure l'oli d'oliva del model d'etiquetatge Nutri-score perquè en sortia perjudicat en la valoració estàndard. És el sistema europeu que Espanya vol implantar en les pròximes setmanes i que estableix una classificació de cinc nivells, amb un color i una lletra diferent cadascun, per ajudar el consumidor a determinar la qualitat nutricional de l'aliment amb un cop d'ull.

L'oli d'oliva, del qual Espanya és líder mundial en producció, ha quedat classificat en la lletra C, la de color groc, o "acceptable", pel seu alt percentatge en greixos. És la tercera nota en una escala de cinc, per sota de molts aliments processats i al mateix nivell, per exemple, que els refrescos sense sucre com una Coca-Cola zero. El model tampoc diferencia entre els tipus d'oli, ja sigui extra verge, de colza o de llavors.
 

En principi, en el "semàfor d'aliments " el color verd pertoca als aliments i begudes més saludables, i el vermell als de menor valor nutricional. Però l'algoritme que defineix els colors, desenvolupat al Regne Unit, ja fa anys que genera controvèrsia, especialment per les inexactituds a l'hora de comparar aliments de diferent tipologia.

El sector de l'oli ja va aconseguir que l'oli d'oliva pugés un esglaó en la classificació. Inicialment havia quedat classificat en el nivell D, "desfavorable", igual que el quètxup, pel seu elevat nivell calòric. Finalment França va acceptar canviar l'algoritme. 
 

L'escala de colors del nou sistema d'etiquetatge d'aliments Nutri-score
L'escala de colors del nou sistema d'etiquetatge d'aliments Nutri-score

 

"Beneficis emmascarats"

El sector de l'oli estatal s'ha oposat a la seva inclusió en la lletra C per l'efecte perjudicial que pot tenir en les vendes. La Interprofessional de l'Oli d'Oliva Espanyol considera que el Nutri-score "emmascara els beneficis" reals de l'oli d'oliva amb una classificació que el consumidor pot percebre com una advertència a la qualitat del producte, només "acceptable".

El Ministeri de Consum, d'Alberto Garzón, els ha donat la raó i conclou que la classificació "no reflecteix els beneficis nutricionals" de l'oli. Fa dos anys que Espanya va anunciar que apostava pel Nutri-score, de patent francesa, que per ara és voluntari. El govern espanyol creu, però, que probablement acabi sent un model "obligatori en el futur" a Europa i per això considera "imprescindible agilitzar els tràmits d'exclusió" de l'oli d'oliva.

Segons el Ministeri de Consum, la resta de països europeus estan d'acord que l'oli d'oliva quedi fora del Nutri-score, una classificació pensada perquè el consumidor valori ràpidament la qualitat dels aliments.  
 

oli oliva
L'oli d'oliva, 'acceptable' per al Nutri-score, és Patrimoni Immaterial de la Humanitat (Pexels)


El pernil, en les franges baixes

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis  Planas, també s'ha sumat a la iniciativa i afirma que només donarà suport a implementar el Nutri-score a Espanya si els productes de la dieta mediterrània reben "un tracte just". Planas es refereix també als embotits ibèrics, que també surten malparats en la classificació europea, que oscil·la entre la D i la E, les categories més baixes.

El sector de productors de porc ibèric ja s'ha mobilitzat perquè es revisi la valoració. Temen que podria ser molt perjudicial entre els consumidors i demanaran el mateix tracte que l'oli d'oliva. 

Diferents sectors celebren que el govern espanyol estudiï crear un semàfor nutricional espanyol per a productes agroalimentaris propis.

Pernil
Els productors de porc ibèric volen quedar fora del Nutri-score, com l'oli

 

Una classificació "injusta i perjudicial"

La Conselleria d'Agricultura d'Andalusia també ha aplaudit que l'oli quedi exclòs del Nutri-score perquè considerar-lo només com un greix vegetal  "és un frau al consumidor". La patronal d'industrials i envasadors d'oli reclamen que es revisi l'algoritme de Nutri-score, perquè és injust i pot perjudicar la venda dels productes.

Espanya va més enllà i vol que l'oli d'oliva, que és la base de la dieta mediterrània i Patrimoni Immaterial de la Humanitat, quedi exclòs de Nutri-score també en altres països, com França, els Països Baixos o Alemanya, on s'està implantant.


Queixes i canvis

Les conserves de peix són un dels altres aliments més perjudicats per la classificació del Nutri-score i també ha suposat l'oposició dels països productors.

El 2020, set països liderats per Itàlia ja van demanar a la Unió Europea que es canviés el sistema d'etiquetatge frontal de Nutri-Score. Reclamen, sobretot, que en quedin exclosos els productes protegits per designacions reconegudes i les indicacions geogràfiques, així com els productes amb un sol ingredient, com és l'oli d'oliva.  
 

oli d'oliva
L'oli d'oliva i altres productes, com el peix en conserva, perjudicats pel Nutri-score (CCMA )

 

 

ARXIVAT A:
AlimentacióSalut
Anar al contingut