Madrid

El govern espanyol s'oposa al trasllat d'aigua del Segre si se'l considera un "transvasament"

El projecte de traspassar aigua del Segre a la conca del Llobregat ha topat amb l'oposició del govern espanyol. Insostenible: així és com qualifica la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, el transvasament d'aigua del Segre al Llobregat per pal·liar els efectes de la sequera a l'àrea metropolitana de Barcelona. La negativa de l'executiu espanyol suposa tancar la porta al projecte de la conselleria de Medi Ambient, ja que hauria de ser el govern de Madrid el que hi donés el vistiplau. Mentrestant, la conselleria estudia alternatives i es reunirà amb CiU per explorar un possible acord sobre la sequera a Catalunya.

Actualitzat

El govern espanyol s'ha pronunciat respecte al possible transvasament del riu Segre al Llobregat proposat pel govern de la Generalitat. Ho ha fet la portaveu de l'executiu, María Teresa Fernández de la Vega, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. De la Vega ha assegurat que, si la mesura que el govern català ha qualificat de "temporal i d'emergència" es considera un transvasament, l'executiu espanyol s'hi oposarà. De la Vega ha recordat que el Segre és un afluent de l'Ebre i que per això no hi poden donar suport.

"El govern no s'oposa amb caràcter general als transvasaments", sinó als "transvasaments d'aigua que resulten insostenibles des del punt de vista econòmic, social i mediambiental", ha dit De la Vega. La vicepresidenta del govern en funcions s'ha referit en concret al cas del transvasament de l'Ebre, del qual ha dit que "no hi és, i no hi serà".

Fernández de la Vega ha precisat que l'executiu espanyol és partidari de fer una política d'aigua diversificada", amb "potenciació de les dessaladores, reutilització d'aigües subterrànies, millora i reorientació dels regadius, i utilització dels drets dels regants si és necessari per treure més aigua per a abastiment humà".

Per acabar, De la Vega ha assenyalat que la política de l'executiu és igual a Catalunya que a la resta de l'Estat, per la qual cosa treballaran i col·laboraran "amb les institucions de la Generalitat per garantir l'abastiment, fent servir tots els instruments disponibles".

Dubtes al tripartit i pacte amb CiU

També des del govern, els consellers Joaquim Llena i Josep Huguet han qüestionat l'estratègia del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, i com s'ha explicat el traspàs als ciutadans.

Mentrestant, el govern buscarà un acord de país amb Convergència i Unió sobre la sequera. Dilluns es farà el primer contacte per fer front a una situació que, segons el conseller de Medi Ambient, ja és una emergència nacional. La primera reunió serà entre el conseller i el polític de CiU Oriol Pujol.

El mateix president de la Generalitat ha encarregat aquesta primera reunió per explorar punts de trobada. Si s'avança en algun acord, no es descarta una cimera entre José Montilla i Artur Mas. Per la seva banda, CiU ha demanat transparència en les futures gestions sobre la sequera i posa com a condició que s'escoltin les seves propostes.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut