El govern espanyol sobre la relació del CNI i l'imam de Ripoll: "No estem en el tema"
La vicepresidenta en funcions, Isabel Celaá, es desentén de les investigacions de Público (EFE)

El govern espanyol sobre la relació del CNI i l'imam de Ripoll: "No estem en el tema"

El PSOE havia reaccionat a les suposades relacions entre els serveis secrets espanyols i Es-Satty a través de Robles, que va dir que donarien explicacions només del seu període de govern

RedaccióActualitzat

Si hi havia algun dubte sobre les repercussions polítiques que podria tenir la suposada relació entre el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) i l'imam de Ripoll, aquest divendres, la vicepresidenta en funcions del govern espanyol l'ha esvaït, si més no pel que fa al govern: "No estem en el tema".

Aquesta ha sigut la resposta de la ministra Isabel Celaá quan se li ha preguntat pel resultat de les investigacions publicades al diari Público sobre els atemptats del 17A a Barcelona i Cambrils.


"Ja va estar substanciat en el Congrés amb una comissió"

Celaá, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, ha defugit respondre si se n'havia parlat i si el govern espanyol dona validesa a les investigacions del periodista Enrique Bayo:

"Aquest assumpte ja va tenir la seva articulació, inclús al mateix Congrés, amb la compareixença del director del CNI, Félix Sanz Roldán, en la Comissió de Secrets Oficials el març del 2018 per donar explicacions."

La ministra portaveu ha afegit que considera que està en un altre àmbit i que si el govern ha d'aportar alguna cosa, "doncs es farà, però ja no estem en el tema". Ho ha argumentat així: "És a dir, que ja va estar substanciat en el Congrés amb una comissió en què ja ha comparegut el director del CNI."

Per Celaá, "el govern col·labora sempre amb els estaments policials i judicials" i, en aquest sentit, ha dit que, si Defensa o qui tingui més informació l'hi demana, ja sap que el govern col·laborarà.

Altres reaccions del govern espanyol

Fins ara, el govern espanyol havia reaccionat sobre els contactes entre els serveis secrets i Abdelbaki es-Satty, imam de Ripoll i autor intel·lectual dels atemptats del 17 d'agost, a través de la ministra de Defensa, Margarida Robles. L'actual responsable política dels serveis secrets es va limitar a dir que donaria explicacions, però només del període de govern del PSOE.
 

Robles es va mostrar disposada a donar explicacions només del període de govern del PSOE


També s'hi va referir la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que va garantir que l'Estat donaria explicacions al Congrés sobre els avenços judicials del 17-A, "tal com ha estat fent en tot aquest temps". Ara bé, Cunillera va afegir que s'havia de deixar que l'àmbit judicial treballés.

Crítiques d'Iglesias pel silenci mediàtic i polític a l'estat espanyol

Els mitjans espanyols pràcticament no s'han fet ressò de les noves informacions sobre els atemptats del 17A. Pablo Iglesias, líder d'Unides Podem, va criticar aquest silenci i el va vincular al "poder polític" de l'estat espanyol.

Iglesias es va preguntar, en una piulada, per què "callen" partits com el PP, PSOE i Cs, que van impedir la creació d'una comissió d'investigació a la cambra baixa.


Reacció del govern català

Pel que fa al govern català, ERC i JXCat van demanar la creació d'una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats i també van exigir la compareixença de Pedro Sánchez, els ministres d'Interior i Defensa i el director del CNI. Peticions, totes dues, que queda clar que el govern espanyol no està disposat a atendre.

Precisament aquest dijous, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va demanar reunir-se amb a la ministra de Defensa i amb la vicepresidenta del govern, Carmen Calvo. Feia aquesta sol·licitud a través d'una carta perquè donessin explicacions i aturessin l'alarma social generada.

Les investigacions del periodista Enrique Bayo

El diari Público ha difós al llarg de la setmana el resultat d'una investigació que, suposadament, provaria la relació entre els serveis secrets espanyols i Abdelbaki es-Satty.

Bayo afirma que gran part de la informació prové de fonts del servei secret


Dimarts, el diari apuntava que l'imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty, considerat cap de la cèl·lula jihadista, va estar en contacte amb els serveis secrets espanyols fins pràcticament el mateix dia de les accions terroristes.

L'endemà afirmava que el CNI va tenir punxats els telèfons dels terroristes fins a cinc dies abans dels atemptats. Publico manté, també, que Es-Satty hauria col·laborat amb el CNI a canvi de no ser expulsat d'Espanya.

ARXIVAT A:
Jihadisme Atemptats Barcelona Cambrils
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut