Madrid

El govern espanyol revisarà els sistemes de seguretat de totes les centrals nuclears

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha anunciat una revisió dels protocols de seguretat de totes les centrals nuclears de l'Estat, com les tres que funcionen a Catalunya: les dues d'Ascó i la de Vandellòs. Una decisió que es farà seguint les recomanacions de la Unió Europea arran de l'accident nuclear a la central japonesa de Fukushima. En qualsevol cas, Zapatero ha insistit en la seguretat de les centrals i que aquestes revisions han de servir per donar confiança. De tota manera, ha reconegut que l'edat de les centrals és important però ha demanat un debat serè sobre l'energia nuclear.

Actualitzat
El govern espanyol revisarà la seguretat de totes les centrals nuclears d'acord amb les recomanacions de la Unió Europea, segons ha anunciat el president espanyol. En qualsevol cas, el cap de l'executiu ha insistit que les centrals espanyoles estan sotmeses a rigorosos controls de seguretat i que aquestes revisions només han de servir per donar un "plus" de confiança i comprovar si cal establir noves exigències en aquesta qüestió.

A banda d'encarregar la "revisió completa" de totes les centrals nuclears espanyoles, Zapatero ha explicat que l'executiu espanyol també ha encarregat informes sobre risc sísmic i d'inundació i l'impacte que tindrien en aquestes instal·lacions.

En qualsevol cas, Zapatero ha manifestat que ara la primera preocupació és ajudar el poble japonès i, si cal, ha dit, ja traurem conclusions després per millorar en la matèria d'energia nuclear, com els terminis i les exigències. Això sí, ha advertit que han de ser "conclusions mesurades i científicament avalades" que fonamentin les decisions polítiques que s'arribin a prendre.

"És raonable procedir al final de Garoña"

Per al cap de l'executiu, l'edat d'una central nuclear és "un factor rellevant", fins i tot encara que es revisi periòdicament, es renovi i tingui "un bon manteniment", com la de Garoña, que ja té 42 anys de vida. Precisament, Rodríguez Zapatero ha reconegut sobre aquesta central que és "raonable procedir al final de la seva activitat".

La revisió de nuclears, al Congrés


L'anunci de José Luis Rodríguez Zapatero ha arribat poc després que el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, anunciés al Congrés dels Diputats que el govern espanyol revisaria els sistemes de seguretat de totes les centrals nuclears espanyoles, fent una atenció especial a la planta de Cofrents, al País Valencià, amb característiques similars a la de Fukushima i la vida de la qual es va prorrogar deu anys just en la vigília del terratrèmol del Japó.

Sebastián ha fet l'anunci a una pregunta del diputat d'IU Gaspar Llamazares, que ha acusat l'executiu espanyol d'estar de "braços plegats" en aquesta qüestió i li ha retret que a tot Europa, on s'ha reobert el debat, s'estant prenent mesures. Sebastián també ha anunciat al Congrés que l'executiu espanyol també ha encarregat informes sobre risc sísmic i d'inundació.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut